Vrei să răcești rapid mâncarea în frigider? Să știi că nu este o idee bună deloc. Știm cu toții că mâncarea, după ce a fost preparată, poate sta la temperatura camerei pentru maxim 2 ore. Cu toate acestea, alimentele calde sau fierbinți, nu trebuie puse în congelator sau în frigider, din două motive principale: durata de viață frigiderului și problemele de siguranță alimentară.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare este răcirea necorespunzătoare a alimentelor gătite. Bacteriile sunt peste tot, chiar și după ce un aliment este gătit la o temperatură internă sigură, dacă au mediul propice, ele pot reapărea și apoi se pot reproduce.
Normele de siguranță alimentară recomandă refrigerarea alimentului în maxim 2 ore, deoarece la temperatura camerei (între 5ºC și 65ºC, considerată „zona periculoasă”), riscul de dezvoltare a bacteriilor, crește. Cu toate acestea, trebuie acordată atenție, modului în care este executat acest proces de răcire, deoarece există câteva dezavantaje:
Deși frigiderele moderne cu control inteligent de temperatură și mecanisme de protecție ar trebui să sufere mai puțin din cauza asta, un lucru este sigur: alimentele fierbinți provoacă condens, care se depune pe peretele din spate al interiorului și provoacă formarea de gheață. Acest lucru va crește energia consumată de frigider pentru a restabili temperatura optimă din interior. În timp, frigiderul devine mai puțin eficient și trebuie dezghețat mai des.
Este adevărat că germenii se dezvoltă destul de repede atunci când alimentele sunt lăsate afară la temperatura camerei, dar există o oarecare spațiu de mișcare. Deși bacteriile dăunătoare se pot dezvolta în alimente foarte repede, acest lucru nu se întâmplă imediat. Mâncarea gătită trebuie refrigerată în două ore de la preparare (o oră dacă este vară), deoarece există riscul de multiplicare a bacteriilor.
Cea mai bună modalitate de a răci mâncarea fierbinte înainte de a o pune la frigider, fără a destabiliza temperatura internă, care ar trebui să fie sub 5ºC, este să puneți mâncarea într-un recipient ermetic (de preferat, din sticlă) și să o răciți folosind o baie de apă rece cu gheață.