De ce să nu pui niciodată miere în ceaiul fierbinte. Miere este un aliment extraordinar care oferă multe beneficii organismului, susțin specialiștii. Dar dacă nu este consumată corespunzător, ea poate deveni toxică. Spre exemplu, multă lume preferă să o folosească drept îndulcitor în ceai, cafea sau prăjituri. Însă acest obicei poate fi dăunător. În combinație cu lichide sau mâncăruri fierbinți, mierea nu mai este bună de consumat.
Mierea este un substituent ideal pentru zahăr. Mulți o perferă pentru că este mai sănătoasă, dar și pentru gustul ei aparte.
Totuși, este bine de știut că, în cazul în care mierea este încălzită la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, se eliberează o substanță toxică denumită hidroximetilfurfurol (HMF), susțin specialiștii.
Acesta este însă un compus organic format prin deshidratarea orcărui tip de zaharuri. Dacă este absorbit în organism, HMF devine toxic.
Un alt lucru important pe care ar fi bine să îl cunoască fanii dulciurilor este că zahărul caramelizat are de câteva mii de ori mai mult HMF decât poate să producă mierea încălzită. De asemenea, această substanță se eliberează inclusiv atunci când facem gem, prăjim cafea, caramelizăm zahărul, uscăm fructe sau când prăjim pâinea.
Mierea îşi pierde din proprietăţi atunci când este adăugată în băuturi fierbinţi, precum ceai, cafea, lapte. La temperaturi înalte, vitaminele și enzimele din componența sa sunt distruse.
La temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius, mierea își pierde mare parte din aromă.
Așadar, folosirea mierii în lichide sau alte produse încălzite nu este cu nimic mai bună decât îndulcitorii tradiționali cum ar fi zahărul.
Practic, atunci când încălzim mierea, enzimele se distrug și astfel se reduce foarte mult din calitatea curativă a mierii.
Cea mai bună miere este cea crudă și proapătă, care are proprietăți antifungice și antibacteriene. Iar dacă vrei să îndulcești ceaiul sau cafeaua cu miere, ar fi bine care temperatura acestor lichide să fie mai mică de 40 de grade Celsius.
Există un test care în 10 secunde îți demonstrează dacă mierea pe care ai cumpărat-o este sau nu naturală. Mierea este bogată în vitamine, aminoacizi, acizi organici, minerale, dar şi enzime provenite de la albine.
Cele mai importante vitamine pe care mierea le conţine sunt cele din complexul B.
Pentru a afla dacă mierea este contrafăcută poți apela la testul focului. Acesta presupune folosirea unui șervețel și a unei brichete.
Din şerveţelul de hârtie se realizează un con, pe care se pune puţină miere cu ajutorul unei linguriţe. Cu ajutorul brichetei se dă foc la colţul şerveţelului. Dacă respectiva zonă unde se află mierea arde cu ușurință, atunci mierea este autentică. În schimb, dacă bucata de șervețel unde este mierea nu va arde, atunci înseamnă că produsul este contrafăcut.