Multă lume alege să pună sare pe carne înainte de a o găti, indiferent de modalitatea aleasă de pregătire. Însă, spun bucătrarii cu experiență, este o greșeală flgrantă pe care multe persoane o fac fără să știe de ce nu este bine.
Sarea adăugată mâncării îi conferă acesteia un gust deosebit, fiind mai mult decât un simplu condiment adăugat după gust. Când vine vorba despre prepararea cărnii, adăugarea sării are un rol important. Mulți știu că dacă punem sare pe carne, aceasta devine mai fragedă, însă doar dacă acest proces este făcut așa cum trebuie. De asemenea, este recomandat să folosiți sare de mare și nu sare fină de masă, fiind mult mai potrivită pentru pregătirea cărnii.
Dacă puneți sare pe carnea pentru friptură și o lăsați să absoarbă sarea timp de doar 10 minute înainte să o băgați la cuptor sau să o puneți pe grătar, sarea începe să scoată zeama din carne prin procedeul de osmoză, dar nu are timp să îl și reabsoarbă. Acest lucru va face ca friptura să își piardă din sucuri și să devină uscată, în loc de fragedă. Pentru ca toate sucurile din carne să fie scoase și apoi reabsorbite de carne, aceasta trebuie lăsată cu sare pe ea timp ce del puțin 40 de minute. Totuși, cum fiecare carne este unică și fiecare preparat se gătește diferit, este recomandat să lăsați carnea cu sare pe ea circa o oră înainte de a o pregăti. Odată ce apa din friptură a fost scoasă, sarea va pătrunde mai bine în ea și o veți putea găti fără impedimente.
Dacă vă doriți o friptură crocantă, nu foarte fragedă, dar bine făcută, puteți adăuga sarea și să puneți carnea pe grătar, fără să mai așteptați ca aceasta să pătrundă în aliment. Sarea adăugată pe loc, și cu un anumit timp înainte de gătire, permite fripturii să formeze o crustă maronie, distribuită uniform și crocantă. Dacă folosiți sarea doar pentru amplificarea gustului, o puteți adăuga imediat după ce ați terminat de preparat carnea, fie că a fost găstită pe grătar sau la cuptor. Astfel, fiecare își poate asezona preparatul cum își dorește.
Un alt sfat legat de prepararea fripturii este să nu o puneți la gătit imediat ce a-ți scos-o din frigider. Acest lucru poate duce la o friptură nefăcută la interior, care doar să ofere senzația vizuală că este găsită uniform la suprafață. Pentru a obține o friptură cu un gust perfect, carnea trebuie adusă la temperatura camerei înainte de a fi gătită. Este necesară această acțiune pentru ca bucata de carne să fie acoperită uniform de căldură și gătită eficient.