Atunci când creștinii participă la slujbele din biserică trebuie să țină cont de o serie de reguli de comportament. Acestea au fost stabilite de preoți pentru toți cei care intră în Casa Domnului.
Preoții consideră că înainte ca oamenii să intre în biserică să se pregătească și să știe care sunt regulile atunci când trec prajul acesteia. În timpul slujbelor, creștinii au un cod de conduită pe care îl urmează tot timpul pentru a nu face “tulburare”, scrie adevarul.ro.
Călugărul Nicodim Măndiţă a publicat o broşură în care spune ceea ce trebuie sau nu trebuie „să facem în Sfânta Biserică”. Acolo vorbește și despre de ce nu e bine să vorbim sau să râdem în biserică.
„Vorbirea, glumele şi râsul în biserică sunt păcate contra Sfântului Duh, adică contra puterii dumnezeieşti, căci prin acestea se dispreţuieşte sfinţenia bisericii şi se dă prilej de sminteală publicului. Ba, ceva mai mult, aceste urâciuni au devenit astăzi un obicei nedespărţit de biserică şi de credincioşii săi”, se arată în Patericul românesc.
Călugărul Nicodim Măndiţă amintește de vorbele lui Iisus Hristos cu privire la cei care au dat o altă folosință templului din Ierusalim: „Casa mea, casă de rugăciune se va chema pentru toate neamurile, iar voi aţi făcut-o peşteră de tâlhari” (Matei 21, 13). De asemenea, călugărul încheie cu câteva cuvinte foarte importante: “Fraţilor, vorbirea şi glumele în biserică se aseamănă cu râs la mormânt”.
Călugărul mărturisește că în biserică oamenii se adună pentru a se curăța de păcate și pentru a se lumina. Cei care fac alte lucruri în biserică, cum ar fi să râdă sau să vorbească, mai adaugă păcate pe lângă cele cu care au mers acolo.
„Noi, toţi creştinii – păstori şi păstoriţi – ne adunăm aici, în Sfânta Biserică, să ne curăţim de păcate, să ne luminăm ca îngerii, să nu ne întunecăm ca dracii. Să ne întâlnim cu El aici, în casa Lui, să ne rugăm Lui pentru iertarea păcatelor săvârşite, pentru a ne ajuta în viitor, iar nu pentru a ne întâlni aici unii cu alţii, a vorbi, a râde şi a face felurite neorânduieli, bucurând pe draci. Ce care fac aceasta mai adaugă încă altă sarcină de păcate peste păcatele cu care au venit”, scrie călugărul.