De ce să nu speli hainele la 60 de grade. Mulți fac greșeala

Ce se întâmplă cu țesăturile, la temperaturi ridicate

Scris de: Daoud Andra

03 May. 2023

De ce să nu speli hainele la 60 de grade. Mulți fac greșeala

Spălatul hainelor este una dintre cele mai comune activități casnice. Pentru ca rufele să se păstreze ca noi cât mai mult timp în stare bună și pentru ca mașina de spălat să nu consume foarte mult curent, este nevoie să ții cont de câteva aspecte, atunci când setezi programul de spălare. De ce să nu speli hainele la 60 de grade și pentru ce temperaturi să optezi, în funcție de tipul țesăturilor.

Greșeala care îți poate distruge rufele: de ce să nu speli hainele de 60 de grade

Selectarea programului de spălare, a temperaturii și a numărului de rotații sunt pașii esențiali înainte de a pune haine la spălat. Multe țesături, mai ales cele din fibre naturale, trebuie să fie spălate la o anumită temperatură, pentru a-și păstra aspectul și calitatea. Din dorința de a curăța cât mai bine hainele, mulți oameni au tendința de a seta temperaturi de spălare mai ridicate, chiar și de 60 de grade.

Citește și: Ingredientul banal care elimină mirosul urât din mașina de spălat. Sigur îl ai și tu în bucătarie

În cazul în care apa cu care speli hainele este prea caldă, țesăturile pot avea de suferit. Bumbacul, lâna, mătasea, cașmirul și, în general, materialele naturale au tendința de a se strânge atunci când intră în contact cu apă foarte caldă. Astfel, spunem că hainele „au intrat la apă”, adică s-au micșorat și de cele mai multe ori sunt compromise. Pentru a evita acest lucru, nu este bine să speli aceste haine la temperaturi mai mari de 40 de grade.

Înainte de a pune la spălat, verifică atent etichetele tuturor hainelor, pentru a vedea care este temperatura maximă la care pot fi spălate. Un alt motiv pentru care nu este bine să speli frecvent la temperaturi mari are legătură cu consumul de energie electrică. Mașina de spălat consumă mult curent atunci când încălzește apa, încărcând astfel factura la curent.

Citește și: Cât balsam trebuie să pui în mașina de spălat la 4 kilograme de rufe. Multe gospodine greșesc, de asta hainele capătă miros urât

Ce trebuie să presari neapărat în mașina de spălat când bagi haine negre
Temperatura de spălare poate strica unele țesături

Ce țesături pot fi spălate la 60 de grade

Temperaturile de 60 sau chiar 90 de grade sunt utilizate atunci când vrei să cureți ceva în profunzime. Chiar dacă nu le poți folosi pentru hainele de zi cu zi, sunt anumite materiale care nu doar că pot fi spălate la temperaturi înalte, ci este chiar indicat. Lenjeriile de pat și prosoapele au nevoie de temperaturi mari pentru a fi curățate în profunzime și dezinfectate.

Citește și: Cum se spală corect hainele bebelușilor la mașina de spălat. Această greșeală poate irita pielea copiilor

Și în ceea ce privește hainele bebelușilor, scutecele și orice țesătură care intră în contact cu pielea lor este recomandat să optezi de asemenea pentru temperaturi mari de spălare. Pentru a te asigura că hainele sunt complet curate și dezinfectate, le poți călca pe dos, după ce s-au uscat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *