Ouăle sunt folosite la multe preparate în bucătărie, de la omletă sau ouă ochiuri, până la maioneză, sosuri și creme pentru prăjituri. Multe gospodine obișnuiesc să spele ouăle înainte de a le pune în frigider, fie că vorbim despre ouă de țară sau din supermarket. Acest gest poate fi însă foarte periculos și ne poate îmbolnăvi fără să știm. Iată de ce să nu speli niciodată ouăle înainte de a le pregăti!
Ouăle, mai ales cele provenite de la găini de la țară, pot avea coaja murdară atunci când le luăm. Înainte de a le pune în frigider, multe gospodine obișnuiesc să le spele, însă acest lucru nu este deloc recomandat. Prin spălarea ouălor, riscăm să provocăm ceea ce se numește contaminare încrucișată. Practic, microorganismele de pe suprafața ouălor pot ajunge și pe alte ustensile din bucătărie și ne pot îmbolnăvi.
În plus, coaja ouălor este poroasă. Ea protejează albușul și gălbenușul, însă dacă intră în contact cu apa, poate crea un mediu propice pentru pătrunderea bacteriilor în interiorul oului. Chiar dacă ouăle au urme de murdărie pe ele, este recomandat să fie depozitate în frigider așa cum sunt. Acestea vor fi spălate doar în momentul în care sunt folosite, pentru a limita șansele ca bacteriile să pătrundă în interior.
Așadar, cu câteva minute înainte de a folosi un ou crud, îl poți spăla cu apă călduță sau poți folosi un șervețel umezit pentru a-l șterge. Nu folosi coaja oului pentru a separa albușul de gălbenuș, pentru că riști să contaminezi oul. Albușul care se prelinge pe coajă intră în contact cu microorganismele care vor ajunge apoi în mâncare.
Ouăle își păstrează prospețimea până la trei săptămâni și pot fi consumate în siguranță dacă sunt depozitate corespunzător. Acestea trebuie să fie ținute la o temperatură constantă, undeva la 5 grade Celsius. Locul ideal din frigider pentru a depozita ouăle este raftul din mijloc, nu ușa frigiderului. Pe raft temperatura rămâne constantă chiar și atunci când umblăm des la frigider, în timp ce pe ușă este puțin mai ridicată.
Folosește un suport special pentru ouă și așază-le cu vârful în jos. Partea mai bombată a oului are un orificiu unde se află aer și pe acolo pot pătrunde foarte ușor microbii în interior. Atunci când partea cu camera de aer este orientată în sus, scad șansele de contaminare a oului.
Pentru a testa dacă ouăle mai sunt bune de folosit sau s-au învechit, ai nevoie doar de un bol cu apă. Pune oul crud în bol, iar dacă se scufundă, este proaspăt. Dacă rămâne undeva la jumătatea apei, nu mai este tocmai proaspăt, dar este în continuare bun de folosit. În schimb, dacă oul plutește, este vechi și ar fi mai bine să îl arunci.