Fie că folosești tigaia pentru omleta de la micul dejun, fie o folosești pentru a prăji cartofi la prânz sau seara, pentru un preparat delicios cu legume, tigaia este folosită pentru multe din preparatele noastre zilnice. Dar știai că niciodată tigaia încinsă nu se pune la spălat în apă rece? De ce? Vă spunem în rândurile următoare.
Pentru a scăpa de reziduurile alimentare din tigaie sau pur si simplu, pentru a avea loc pe aragaz: de multe ori punem tigaia, încă fierbinte, în chiuvetă, imediat după gătire. Chiar dacă faceți acest lucru, nu trebuie niciodată să le clătiți sau să le umpleți direct cu apă rece. Pentru că diferența puternică de temperatură poate provoca șoc termic și poate distruge chiar și cele mai calitative tigăi. Motivul: metalul din care este făcută tigaia se dilată atunci când este încălzit. Dacă tigaia este stropită cu apă rece în timp ce este încă fierbinte, aluminiul sau oțelul se va contracta brusc și tigaia se poate bomba sau deforma. De asemenea, este posibil, în timp, să afecteze gătirea perfectă a alimentelor.
Pentru a elimina urmele de arsură încrustate pe fundul unei oale sau tigăi din inox, pune o tabletă de detergent pentru mașina de spălat vase într-un lighean cu apă caldă și lasă la înmuiat timp de o oră. Apoi pur și simplu îndepărtează urmele de ars folosind un burete moale. Pentru a curăța unele pete de pe un vas din inox, poți folosi și un abraziv ușor (o cremă de curățat blândă, oțet sau suc de lămâie).
Pentru a îndepărta petele și urmele de arsură din oala sau tigaia de fontă emailată, toarnă pe ea înălbitor foarte diluat. Lasă-l la macerat câteva ore înainte de a-l clăti.
În cele din urmă, pentru a curăța spatele unei oale sau a unei tigaie, o poți freca energic cu un burete de sârmă. Foarte eficientă, această tehnică nu riscă să strice partea inferioară a vasului.
În orice caz, clătește bine vasele cu apă curată înainte de a le folosi din nou.