De ce să nu-ți rezervi niciodată loc la geam în avion. Specialiștii avertizează, pericolul nebănuit pe care îl ascunde

Nu mai sta la geam atunci când circuli cu avionul
De ce să nu-ți rezervi niciodată loc la geam în avion. Specialiștii avertizează, pericolul nebănuit pe care îl ascunde

Atunci când ne facem planurile de vacanță, ultimul lucru la care ne gândim este locul din avion. Totuși, acesta ar trebui să fie printre primele detalii de luat în seamă atunci când ne rezervăm zborul către destinația de vacanță. Află în rândurile de mai jos de ce nu este deloc bine să stai la geam atunci când călătorești cu avionul.

Pericolul pe care îl ascunde locul de la geam

Destinația de vacanță este cunoscută, biletele luate, banii dați, ba chiar este posibil să fi plătit și priveliștea disponibilă de pe locul de la geam din avion. Totuși, află că nu este deloc sănătos să călătorești astfel. Medici dermatologi atrag atenția cu privire la pericolele la care ne expunem atunci când decidem să călătorim pe locul de la geam în avion. Medicul dermatolog Magnus Lynch, consultant al NHS, a explicat pentru The Sun de ce locul de la geam în avion crește riscul de cancer de piele și îmbătrânire prematură.

„Atunci când ești la altitudini înalte, ca atunci când zbori cu avionul, intensitatea radiațiilor ultraviolete crește. Asta înseamnă că ești mai expus la un nivel crescut de raze UV comparativ cu expunerea de la sol”, a declarat specialistul.

Există două tipuri de raze ultraviolete, UVA și UVB. Razele UVB cauzează arsuri, iar cele UVA penetrează pielea în profunzime, indiferent că este înnorat sau nu. Punctul comun al celor două este că ambele cauzează cancer de piele. Expunerea îndelungată la raze UVA duce la deteriorarea pielii, îmbătrânirea precoce și creșterea riscului apariției cancerului de piele.

Cele mai comune semne ale melanomului

De două ori mai expuși la melanom sunt chiar piloții aeronavelor și echipajul de bord, potrivit unui studiu din 2015, care arată că aceștia suferă de cele mai severe forme de cancer de piele, comparativ cu populația generală. Cel mai bun mod de a ne proteja de razele ultraviolete, extrem de periculoase pentru sănătate, este să nu mai stăm la geam atunci când călătorim, indiferent că este vorba de avion, tren, microbuz, etc. Alte sfaturi se referă la activitățile din viața de zi cu zi: trage jaluzelele la ferestre, folosește factor de protecție solară, poartă îmbrăcăminte care să își acopere pielea și apără-ți vederea cu ochelari de soare.

Melanomul este o formă foarte seiroasă de cancer, diagnostic pe care îl primesc, anual, aproxiamtiv 16.000 de persoane. Tot anual, menaomul ucide 2.340 de vieți, potrivit Cancer Research UK. Cel mai comun semn al apariției melanomului este apariția unei sau unor noi alunițe sau schimbări la o aluniță deja existentă. Trebuie să fii atent la 8 semne care să îți atragă atenția și să te împingă spre un control dermatologic amănunțit:

  • aluniță cu un amestec de culori;
  • aluniță de dimensiuni mari;
  • aluniță care se modifică în timp;
  • aluniță inflamată;
  • aluniță care sângerează;
  • aluniță care mănâncă;
  • aluniță care face coajă;
  • o pată sau o linie sub unghie.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *