De ce să nu ții niciodată ciocolata în frigider. Cicolata este unul dintre cele mai consumate dulciuri în întreaga lume. Puțini sunt cei care rezistă tentației să guste fie și o mică bucățică din ea. Cu siguranță cei mai mulți dintre noi au în cutia specială de dulciuri cel puțin un sortiment de ciocolată. Însă dacă te afli printre cei care păstrează ciocolata în frigider, ar trebui să o scoți imediat de acolo. Iată care este motivul.
Condensul și temperaturile prea scăzute din frigider pot afecta aroma și gustul ciocolatei. Specialiștii nu recomandă păstrarea ciocolatei mai mult de trei zile în frigider. În funcție de ingredientele folosite și textură, ciocolata poate fi de mai multe feluri, iar fiecare dintre ele are condiții specifice de păstrare, atrag atenția dieteticienii.
Ciocolata ar trebui păstrată în frigider, doar în cazul în care în bucătăria sau încăperea în care se află ciocolata este o temperatura ridicată. Motivele sunt lesne de înțeles. Însă, de regulă, ciocolata trebuie păstrată într-un loc întunecos și răcoros, în care există o temperatură constantă.
Batoanele de ciocolată necesită o temperatură de păstrare între 15 şi 21 °C, departe de lumina soarelui, de preferat într-un dulăpior sau sertar răcoros.
În ceea ce privește fulgii de ciocolată, deoarece conțin mai puțin unt de cacao față de ciocolata clasică, aceștia pot suporta mai ușor temperaturile mai crescute. Însă ideal ar fi să fie păstrați tot alături de batoanele de ciocolată, într-un loc răcoros și întunecat și într-un recipient bine închis, care să nu permită pătrunderea umezelii.
Trufele de ciocolată au și ele aceleași condiții de păstrare. Însă dacă vorbim de cele făcute în casă, pentru că nu au la fel de mulți conservanți precum cele din comeț, ele pot fi depozitate în frigider, însă este important să fie într-un compartiment etanș.
Pudra de cacao trebuie păstrată şi ea într-un loc etanş, ferit de lumină şi căldură, dar niciodată în frigider, deoarece îşi va pierde toate proprietăţile.
Deși există nenumărate sortimente de ciolată pe piață, doar unul singur este extrem de benfic pentru creier. Reputatul neurochirurg prof. dr. Vlad Ciurea ne dezvăluie ce sortiment ar trebui să consumăm pentru a ne menține sănătatea creierului.
„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao”, a transmis Vlad Ciurea pe contul săui de Facebook.