De ce să nu ții pâinea în frigider. Mulți români fac această greșeală

Cum se păstrează pâinea proaspătă?

Scris de: Oana Matei

12 May. 2023

De ce să nu ții pâinea în frigider. Mulți români fac această greșeală

Nimic nu este mai gustos decât o felie de pâine proaspătă, crocantă. Problema este că, fie preparată acasă, fie cumpărată de la brutăria locală, pâinea tinde rapid să se întărească. Prin urmare, pentru a-și păstra prospețimea mai mult timp, unii oameni păstrează pâinea la frigider, în pungi de plastic sau de hârtie. Mare greșeală! Specialiștii spun că este necesar să se oprească acest obicei, care dăunează sănătății. Deci, cum putem păstra pâinea proaspătă mai mult timp?

De ce să nu ții pâinea în frigider. Ce e important să știi

Albă, integrală sau de secară, de casă sau coaptă acasă, pâinea este un aliment de bază, esențial în alimentația noastră. Majoritatea oamenilor își păstrează pâinea în cutii sau pungi speciale în dulapul din bucătărie, dar alții aleg să o păstreze la frigider, pentru a se bucura cât mai mult timp de prospețimea ei.

Există tipuri de pâine care se învechesc la câteva ore după ce au fost cumpărate. Unii oameni cred, în mod eronat, că păstrarea lor la frigider, unde alimentele perisabile își păstrează de obicei prospețimea, va încetini procesul de uscare a pâinii. Cu toate acestea, experții susțin în unanimitate că acest obicei nu numai că nu face posibilă păstrarea prospețimii pâinii, dar, în plus, este și periculos pentru sănătate.

Când pâinea este refrigerată, moleculele de amidon se recristalizează rapid la temperaturi scăzute, ceea ce va grăbi, prin urmare, uscarea sau umezirea pâinii.

Vezi și Nu mai arunca pâinea rămasă. O poți folosi în numeroase moduri în bucătărie, vei rămâne surprins

Cum se păstrează corect pâinea

Pâinea se păstrează la temperatura camerei. De asemenea, este bine să fie depozitată într-o cutie specială de pâine sau într-o pungă de hârtie, care să acopere cât mai bine pâinea, astfel încât aerul să nu intre.

De asemenea, puteți acoperi pâinea cu un șervet de bumbac. Este o alternativă bună, atunci când nu aveți un recipient special pentru pâine. Doar înfășurați pâinea și depozitați-o într-un loc potrivit. Materialele ideale sunt bumbacul sau inul, spălate întotdeauna cu un detergent neutru care nu lasă un miros foarte puternic sau pătrunzător, deoarece parfumul poate pătrunde în pâine.

O altă metodă de a păstra pâinea, mai mult timp, este să o congelați, fie întreagă, fie felii. Congelarea poate opri procesul de îmbătrânire și degradare a pâinii, astfel încât puteți să o păstrați mai mult timp, fără să se usuce sau să mucegăiască.

Care tip de pâine se usucă mai greu

În general, pâinea care conține mai multe fibre și substanțe nutritive, cum ar fi pâinea integrală sau pâinea cu semințe, are o durată de viață mai lungă decât pâinea albă sau rafinată. Acest lucru se datorează faptului că fibrele din pâinea integrală ajută la menținerea texturii și prospețimii, iar substanțele nutritive din pâinea cu semințe pot ajuta la prevenirea oxidării și degradării.

De asemenea, pâinea care este preparată cu ingrediente naturale și fără conservanți sau aditivi poate fi mai puțin predispusă la îmbătrânire și poate avea o durată de viață mai lungă.

Vezi și Pâinea care nu îngrașă – rețeta simplă. Nu conține ulei sau făină, ingredientele nebănuite cu care o poți prepara

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *