De ce să plantezi ceapă lângă roșii. Trucul secret al grădinarilor cu experiență

De ce să plantezi ceapă lângă roșii. Trucul secret al grădinarilor cu experiență

În lumea fascinantă a grădinăritului, există o serie de metode și tehnici pe care grădinarii pasionați le folosesc pentru a obține culturi sănătoase și bogate. Unul dintre secretele bine păstrate este asocierea strategică a plantelor în grădină. Spre exemplu, știai că este extrem de benefic să plantezi ceapă lângă roșii? Iată care este motivul.

De ce să plantezi ceapă lângă roșii

Plantarea cepei lângă roșii poate aduce numeroase beneficii acestei culturi. Printre efectele pozitive se numără protecția împoatriva dăunătorilor. Aromele puternice ale cepei acționează ca un repelent natural pentru insecte precum afidele, gândacii și păduchii. Astfel, se diminuează considerabil riscul ca roșiile să fie infestate de boli sau atacate de acești dăunători.

În plus, plantând ceapă lângă roșii vei scăpa de grija administrării frecvente de pesticide și te vei putea bucura de legume naturale.

Te-ar putea interesa și: De ce să pui foi de ceapă în răsadurile de roșii când le plantezi. Trucul secret care te scapă de o mare problemă

Ce alte legume putem planta lângă roșii

Potrivit specialiștilor, lângă cultura de roșii, fie că vorbim de cea din grădină sau cea din câmp, putem planta o largă varietate de legume și plante. Ne putem baza pe leguminoase, cum ar fi fasolea, care îmbogățește solul și îmbunătățește structura acestuia.

În spațiu deschis, roșiile cresc bine alături de verdețuri, de la salate de tot soiul, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, sparanghel, și până la măcriș. Însă este mai bine să eviți să cultivi mărar, fenicul și melisa în vecinătatea roșiilor.

Citește și: Ce să plantezi după ardei și roșii. Trucul secret pentru o recoltă bogată, fără boli și dăunători

De asemenea, poți înconjura cultura de roșii cu ierburi – cimbru, salvie, mentă, busuioc. La fel ca ceapa, aproape orice ierburi și culturi verzi aromatice ajută roșiile să sufere mai puțin din cauza dăunătorilor.

De asemenea, vecini buni pentru roșii sunt atât pepenii galbeni, cât și cei verzi. Evident că pentru asta este nevoie ca terenul pecare plantezi să fie generos. Pentru zonele mai reci, roșiile sunt mai probabil să fie aproape de un alt reprezentant al acestui grup – cu dovlecii, cu care se îmbină excelent.

Ce legume trebuie să evităm să plantăm lângă roșii

Cei mai nepotriviți vecini pentru roșii sunt cartoful și porumbul. Aceste culturi sunt foarte pretențioase cu nutrimentele din sol, așa că nu vor face decât să fie într-o permanentă concunrență pentru resursele din pământ.

Un alt motiv pentru care trebuie să eviți să plantezi cartofi și porumb lângă roșii este faptul că aceste culturi sunt afectate de boli și dăunători similari.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
9.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *