De ce să presari iarba abia tunsă prin curte. Doar așa vei face de acum încolo, crede-ne pe cuvânt

Obișnuiești să arunci iarba proaspăt tăiată? Renunță la a mai face acest lucru. Iată cum te poți folosi de ea.
De ce să presari iarba abia tunsă prin curte. Doar așa vei face de acum încolo, crede-ne pe cuvânt

Un gazon verde și bine întreținut este un element estetic plăcut al oricărei curți. Tăierea regulată a ierbii este unul dintre pașii esențiali pentru menținerea unui gazon sănătos. Cu toate acestea, mulți dintre ceic are locuiesc la curte tind să arunce pur și simplu iarbă tăiată după ce termină de tuns, fără a realiza că acest material valoros poate fi folosit în avantajul lor. Iată de ce este indicat să presari iarba abia tunsă prin curte.

De ce să presari iarba abia tunsă prin curte

Iarba proaspăt tăiată nu trebuie aruncată deoarece ea îți poate fi de folos în multe moduri. În primul rând, se va reduce cantitate de deșeuri. În plus, datorită substanțelor nutritive pe care le are, aceasta poate ajuta la păstrararea lor în sol.

Poți adăuga iarba tăiată peste compostul pe care îl folosești de obicei. Amestecă iarba rămasă cu frunze sau resturi de bucătărie, pentru a forma o masă densă și umedă.

Iarba tăiată conține o cantitate semnificativă de nutrienți esențiali, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, care sunt necesari pentru creșterea sănătoasă a plantelor. În plus, ceasta contribuie la păstrarea umezelii și previne creșterea buruienilor și va ajuta și la menținerea unei temperaturi constante la nivelul solului.

Se folosește un strat subțire de iarbă, astfel încât planta să nu fie foarte mult acoperită. Un strat prea gros de iarbă poate favoriza apariția mucegaiului și duce la încetinirea procesului de descompunere.

Citește și: Când se tunde gazonul și cât e bine să iei din el, de fapt. Așa procedează cei mai pricepuți grădinari, regula de aur pentru o curte superbă

Iarba care îți rămâne în urma tunerii gazonului poate fi folosită și pentru formarea de îngrășământ verde. Nu trebuie să faci nimic, decât să o lași pe sol pentru a se descompune. Acest lucru este benefic pentru solul sărac în nutrienți.

Nu în ultimul rând, iarba poate fi folosită drept hrană pentru animale, cum ar fi iepurii sau cele de fermă. Pentru asta însă, este nevoie să verifici dacă iarba a fost tratată cu pesticide sau alte substanțe chimice pentru animale.

Păstrează firele scurte de iarbă tăiate pe gazon

De altfel, o regulă importantă este aceea ca resturile de iarbă cu o lungime de până într-un centimetru să fie lăsate pe gazon, deoarece ele vor ajunge să se descompună foarte rapid. Dacă tunzi iarba în mod regulat, poți reduce timpul petrecut la treburile din curte lăsând iarba tăiată pe gazon. Acest lucru este cunoscut sub numele de „reciclare a ierbii”.

Citește și: Momentul ideal din zi pentru a tunde iarba din curte. Așa te vei bucura mereu de un gazon perfect. Secretul dezvăluit de un expert în grădinărit

Pe măsură ce se descompun, firele de iarbă vor acționa ca un îngrășământ natural. Ele returnează nutrienții și materia organică înapoi în sol, sporind astfel sănătatea și rezistența gazonului în creștere. Astfel, gazonul va primi îngrășământ natural, iar tu vei economisi timp și energie pe care în mod normal le-ai fi consumat cu colectarea și împachetarea ierbii.

Există însă și excepții de la această regulă. Specialiștii recomandă să îndepărtezi firele de iarbă tăiate de pe bordură sau rigole, dar și pe cele atinse de boală, în special dacă gazonul este infestat cu pătarea frunzelor, rugină sau pătarea dolarului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *