De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea. Trucul genial

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit la gătit în nenumărate rețete.
De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea. Trucul genial

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea. Este bine-cunoscut faptul că bicarbonatul de sodiu are foarte multe întrebuințări în treburile casnice, mai ales la gătit. Astăzi vom vedea cum poate fi preparată fasolea cu ajutorul acestui ingredient-minune. Trucul este genial și va fi folosit de toate gospodinele care vor să evite cea mai comună problemă pe care o provoacă acest aliment: balonarea.

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea

Fasolea, la fel ca năutul, este o excelentă sursă de fibre și proteine, dar de ulte ori este evitată din cauza efectului de balonare și flatulenței pe care le provoacă.

Atunci când este ingerată, compușii chimici din fasole interacționează cu compușii chimici eliberați de sistemul nostru digestiv și produc compuși gazoși precum dioxidul de sulf, nitrogenul și metanul. Din această cauză apare balonarea.

În urma fermentației alimentelor care nu au fost digerate complet, gazele și bacteriile se combină și duc la apariția mirosului urât al gazelor intestinale.

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi fasolea
Bicarbonat de sodiu

Pentru a scăpa de aceste probleme, avem la îndemână un truc simplu. Cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, folosit la prepararea fasolei, vei scăpa de aceste neplăceri.

Iată cum procedăm:

În 2,5 litri de apă în care am pus fasolea la înmuiat, adăugăm o linguriță de bicarbonat de sodiu. Se aduce la fierbere, apoi se dă vasul deoparte și se lasă fasolea în apa respectivă minim 4 ore. Apoi, fasolea se clătește în mai multe ape și se gătește, fără a mai fi necesară schimbarea apei de 2-3 ori.

Bicarbonatul de sodiu ajută mazărea să fiarbă mai repede

O altă legumă care se gătește prin fierbere este mazărea. Potrivit cercetătorilor americani, care au făcut un studiu asupra efectelor folosirii bicarbonatului de sodiu în mâncare, s-a constatat că acest ingredient ajută mazărea să fiarbă de două ori mai repede decât în mod obișnuit.

Specialiștii au pus la fiet aceeași cantitate de apă și bobe de mazăre în două vase diferite. În unul dintre ele au adăugat un praf de bicarbonat de sodiu. Au folosit 22 g de bicarbonat la 180 ml de apă și 100 grame de mazăre. Au constatat că recipientul în care se găsea bicarbonat a fiert în numai 8 minute, pe când cel fără în 17 minute.

De asemenea, o altă concluzie a studiului a fost că legumele nu își pierd proprietățile în timpul fierberii cu praful de bicarbonat.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *