În această perioadă, gospodinele îşi pregătesc cămările cu bunătăți pentru iarnă. Varza murată este preferata tuturor, însă puține gospodine știu de ce e bine pui boabe de porumb în butoiul cu varză murată.
Prepararea verzei murate nu este complicată și aveți nevoie de doar câteva ingrediente, care să îi dea savoare și o ajută să se păstreze timp de câteva luni bune. Există, însă, câteva trucuri din bătrâni pentru băgarea verzei murate la butoi.
Pentru ca varza să se păstreze tare și crocantă și să stea bine până primăvara viitoare, este musai să respectați câteva trucuri esențiale.
Alegerea ingredientelor pentru varza murată este destul de importantă. Pentru început, varza murată trebuie să fie potrivită ca dimensiune și să aibă frunzele subțiri. Cotorul se crestează cu un cuțit sau se scobește, pentru ca saramura să intre bine în verze.
Pe lângă crenguțele de mărar și sare, hreanul este un ingredient special, care nu ar trebui să fie omis. Hreanul are rol antibacterian și antifungic și ajută ca varza să se păstreze bine și să nu facă floare. Totodată, această legumă rădăcinoasă face ca varza să rămână tare și crocantă câteva luni bune.
„Nu se pune decât cimbru, mărar și mult hrean. Hreanul nu-l lasă să facă mucegai. O cană de sare grunjoasă, la 10 l apă caldă. Amestecați să se dizolve sarea și punetiți apă până acoperiți varza. O acoperiți și nu mai umblați la ea până la Crăciun. Hreanul mult o ține tare un an de zile. Este puțin sărată și acidulată. Cea mai bună rețetă!”, a afirmat și Angela Achim.
Un alt rol important la varza murată o au și boabele de porumb. Dacă vreți ca varza să capete un aspect galben pe măsură ce se acrește, puneți boabe de porumb. Același rol îl are și gutuia în butoiul cu varză. În plus, în butoiul cu varză murată se pune și o mână de boabe de orez, care ajută varza să se mureze mai rapid.
Citește și: Rețete de mâncare cu varză murată. Trei preparate savuroase de te lingi pe degete
„La rețeta de varză în Moldova se pune sfeclă roșie, ardei iuți, hrean, 3-4 ardei grași verzi, porumb, 3-4 mere verzi, sare și apă. Pitrocitul este cel mai important măcar odată pe săptămână”, este rețeta oferită de o gospodină.
„Pe boabele de orez sunt niște bacterii lactice care ajută la murarea legumelor și /sau a fructelor din butoi. Bacteriile lactice de pe boabele de orez sunt foarte bune si au calitatea de a neutraliza orice agent patogen care ar putea determina pierderi calitative. Eu folosesc acest tip de bacterii lactice în multe scopuri, inclusiv în apa de băut pentru mine și pentru animale. Dacă vreți ca varza voastră să fie galbenă, adăugaţi boabe de porumb, mere sau gutuie”, a fost și sfatul dat de un alt specialist.
Citește și: Cât se ține la desărat varza murată. Trucul pentru a scăpa de excesul de sare în timp-record