De ce să pui două linguri de smântână în apa în care fierbi sarmalele? Tot mai multe trucuri sunt descoperite de către gospodine atunci când vine vorba despre sarmale, un fel de mâncare nelipsit de pe mesele românilor, atât în zilele de sărbătoare, cât și în zilele normale.
Atunci când pregătești sarmale te asiguri mai întâi că varza este bună: adică frunzele nu sunt prea bătrâne, ci fragede, ușor de modelat. Astfel sunt ușor de manevrat. Dacă folosești varză murată sau frunze de viță de vie puse la sărat, se recomandă să le lași puțin în apă călduță pentru a fi desărate.
Pentru ca sarmalele să fie delicioase se folosește de obicei combinație de carne tocată de porc și de vită. Există gospodine care folosesc numai carne de porc. Pe lângă carne, în sarmale trebuie pus și orez, dar și ceapă și verdeață. Este important să nu fie pus mult orez, iar ceapa să fie călită înainte.
Sarmalele se fierb pe aragaz câteva ore, dacă sunt foarte multe, chiar și 4-5 ore. Pot fi puse și la cuptor, iar timp va fi mai redus. Contează foarte mult ca lichidul din oală să nu fie foarte mult, ci doar puțin acoperite sarmalele. Pentru ca acestea să fie mai pufoase și mai gustoase se adaugă în lichidul în care fierb două linguri de smântână. Cei care doresc sarmale mai acre pot adăuga puțină zeamă de varză în apa în care fierb sarmalele.
Foile de varză murate sau frunzele de viță de vie murate trebuie spălate foarte bine sau puse pentru jumătate de oră, o oră în apă la desărat. Aici intervine problema sarmalelor sărate. Având în vedere că și varza este deja sărată, multe gospodine mai pun foarte multă sare și în compoziția sarmalelor. Specialiștii recomandă să se adauge foarte puțină sare în compoziția sarmalelor, mai ales dacă este folosită varză murată care nu a stat prea mult la desărat.
Pentru un gust deosebit al sarmalelor, pe lângă ele în oală se mai pot adăuga mai multe alimente, în funcție de preferințe: șorici, costiță, bucăți de șuncă afumată, ciolan de porc afumat, cimbru, mărar sau bucăți de roșii sau altele. Totul în funcție de preferințele și gusturile fiecăruia.