Cele mai simple preparate culinare ne pot da uneori cele mai mari bătăi de cap. Banalele ouă ochiuri, pe care orice gospodină știe să le prepare, se pot lipi de tigaie sau se pot arde pe margine, dacă nu ții cont de câteva trucuri. De ce să pui făină în tigaie înainte să prăjești ouăle? Rezultatul va fi unul perfect.
Ouăle prăjite sau ochiurile, așa cum se mai numesc, reprezintă o variantă gustoasă, sățioasă și la îndemână pentru micul dejun și nu numai. Se fac rapid, ai nevoie doar de o tigaie și o cantitate moderată de ulei, dar și de o linguriță de făină. Aceasta din urmă are un rol foarte important și va schimba felul în care gătești ouăle ochi.
Citește și: Cât timp se fierb de fapt ouăle poșate. Secretul ca să-ți iasă perfecte
Pune tigaia cu ulei pe foc, iar când acesta este încins, presară o linguriță de făină. Așteaptă puțin, până când făina s-a rumenit și și-a schimbat culoarea, devenind arămie, apoi poți pune oul sau ouăle sparte. Lasă ouăle la foc potrivit timp de câteva minute, în funcție de cât de moale sau de tare vrei să fie gălbenușul.
Făina ajută ca ouăle să nu se mai lipească de tigaie și să nu se mai ardă pe partea de jos și pe margini. În plus, aceasta absoarbe apa prezentă în ouă, iar uleiul nu va mai sări în toate părțile atunci când pui ouăle la prăjit. Când ouăle sunt gata, scoate-le din tigaie și adaugă un praf de sare peste ele.
Citește și: Trucul pentru cea mai pufoasă omletă. Ce trebuie să faci de fapt cu ouăle, înainte de a le pune în tigaie
Pentru a obține ouă ochi perfect gătite și cu mai puține calorii, poți renunța la prăjirea în ulei și le poți găti în unt. Cantitatea de unt folosită este mică, iar ouăle gătite în acest fel nu vor fi doar mai prietenoase cu silueta, ci și mai sănătoase, ușor de făcut, iar reușita este sigură.
Citește și: Cât rezistă ouăle fierte la frigider. Nu le mai consuma sub nicio formă dacă a trecut această perioadă
Ai nevoie de o tigaie potrivită și un cub de unt. Pune untul la topit, însă nu îl lăsa să se ardă. Adaugă oul sau ouăle sparte, câteva linguri de apă și acoperă tigaia cu un capac. Lasă pe foc timp de 3 minute, dacă vrei ca ouăle să aibă gălbenușul moale. Dacă vrei ouă ochi tari, le poți lăsa pe foc până la 5 minute. Când ouăle sunt gata, adaugă un praf de sare și le poți servi.