Cui nu-i place fisticul? Puțini oameni știu, însă, că fisticul este o plantă care vă poate înfrumuseța casa sau grădina. Rezistent și ușor de cultivat, fisticul este o plantă pe care o puteți planta singuri, pornind de la semințe, adică din ceea ce numim în mod obișnuit fistic. Dar cum să obțineți un răsad din fistic ? Simplu. Urmați doar câțiva pași.
În primul rând, este important să efectuați această operațiune la momentul potrivit al anului. Germinarea semințelor nu este dificilă, dar creșterea lăstarilor și dezvoltarea plantei au loc mai bine în anumite perioade. Acesta este motivul pentru care este ideal să așteptați momentul potrivit și să începeți procesul în perioada martie-aprilie, deci la începutul primăverii.
Primul lucru de făcut este să luați câteva semințe de fistic. De regulă, se găsesc în aproape toate supermarketurile. Puteți cumpăra fistic decojit sau în coajă și crud. Important este ca fisticul să nu fie nici sărat, nici prăjit. Altfel, semințele nu vor putea germina niciodată. Pentru a planta fistic acasă, alegeți semințe sănătoase și pe cele care au învelișul extern intact. Acestea sunt, de fapt, semințele care germinează cel mai ușor.
Luați câteva semințe de fistic și înmuiați-le într-o jumătate de pahar de apă. Ține-le așa aproximativ 24 de ore. Acest pas va ajuta semințele să se înmoaie și să se pregătească pentru germinare.
Acum este important să pui fisticul la încolțit cu ajutorul unui truc simplu:
Pentru a crește fisticul ai nevoie de un ghiveci de flori suficient de adânc pentru ca rădăcinile să crească corect. Umple vasul cu pământ, apoi fă mici găuri cu degetele și pune câte un fistic încolțit în fiecare dintre ele. Pământul nu trebuie să acopere complet fisticul. Udă și așteaptă ca planta să se dezvolte. Umezește întreaga suprafață a solului folosind un vaporizator. După doar cinci zile de la plantare, vei observa deja că planta are 3-4 cm înălțime. După două săptămâni, înălțimea va fi de aproximativ 10 cm.
O poți păstra în interior sau în aer liber. Ideal este să așezi planta în grădină, cu expunere pe partea sudică. Această plantă nu are nevoie de multă apă, de obicei trebuie udată de aproximativ două ori pe săptămână vara, în timp ce în restul anului ar trebui să fie udată numai când solul pare foarte uscat.
Odată ce planta crește prea mult, dacă poți, plantează fisticul în pământ, astfel încât, pe viitor, să ai pomi de fistic adevărați. Tăierea crengilor trebuie efectuată doar o dată pe an și servește la eliminarea părților exterioare și uscate ale plantei, astfel încât să încurajeze încolțirea de noi părți.