De ce să pui frunze de vișin deasupra murăturilor. Aproape toate rețetele de murături includ anumite condimente precum hrean, frunze de vișin, boabe de muștar, tije de mărar uscat, frunze de țelină sau chiar frunze de viță de vie sau de stejar. Dar știi care este rolul acestor condimente? Află din articolul nostru motivele pentru care sunt incluse anumite condimente, precum frunzele de vișin, în borcanele de murături.
Unul dintre principalele motive pentru care gospodinele pun frunze de vișin deasupra murăturilor este pentru a păstra textura crocantă a legumelor. Frunzele de vișin conțin taninuri naturale, care ajută la menținerea fermității și texturii legumelor în borcane. Astfel, castraveții, sau ardeii rămân crocanți și nu devin moi în timpul procesului de conservare. În plus, frunzele de vișin pot îmbunătăți gustul murăturilor, adăugând o notă subtilă de arome și savoare.
Dacă nu ai găsit frunze de vișin, trebuie să știi că frunzele de stejar, de viță de vie, de țelină, de alun sau tijele de hrean, de țelină sau ardei iute întreg au același efect asupra legumelor murate: mențin textura crocantă și împiedică tulburarea saramurii. Fii atentă la plantele aromatice precum mărar, țelină sau cimbru, dacă pui prea multe, murăturile pot ieși prea aromate.
Această rețetă se prepară cu saramură rece și este unul dintre cele mai simple moduri de a pune murături pentru iarnă. Poți schimba sau adăuga cu legumele preferate, Iată cum se prepară:
Se pun câteva crenguțe de mărar și cimbru la baza borcanului, peste care se așază felii de varză albă, varză roșie, cățeii de usturoi curățați în prealabil, morcovii curățați și tăiați rondele, câteva fâșii de hrean. În continuare, se adaugă un strat de castraveți și gogonele, urmând un strat de morcovi, conopidă și eventual ardei iuți. Legumele se pot aranja în borcan, după placul fiecăruia. După ce se umple borcanul, se pun boabele de piper și un strat de frunze de leuștean și țelină.
Pregătirea saramurii: la fiecare litru de apă se folosesc 30 grame de sare grunjoasă. Se dizolvă sarea și se toarnă saramura în borcan, până se acoperă complet legumele. Deasupra se pune un capac sau o farfurie, peste care se adaugă o greutate, pentru ca legumele să nu iasă din saramură. Se acoperă cu o pătură sau un prosop și se lasă 6 zile la temperatura camerei pentru a se acri murăturile. După ce s-au acrit, se strânge bine capacul și se depozitează în beci sau în cămară.