O friptură bine făcută, fragedă și suculentă, depinde foarte mult de felul în care pregătești carnea înainte de a o găti. Marinarea cărnii este un proces de hidratare, frăgezire și aromatizare care va da gust irezistibil fripturii. Sunt o multitudine de metode de marinare specifice pentru toate tipurile de carne, cu diverse adaosuri de condimente și ierburi, vinaigrette sau sucuri de fructe. În articolul de mai jos, îți prezentăm o metodă de marinare a cărnii în lapte. Este o metodă utilizată frecvent în bucătăriile restaurantelor pe care o poți aplica cu ușurință acasă.
De ce se marinează carnea în lapte?
Pentru reușita unei fripturi, indiferent de tipul de carne, este nevoie de câteva reguli simple:
- prospețimea cărnii- verifică termenul de valabilitate, culoarea, textura și mirosul cărnii, sursa de proveniență
- timpul și modul de marinare a cărnii- în general se folosesc ingrediente acide pentru frăgezire, condimente, ulei, ierburi.
- temperatura și timpul de gătire- diferă în funcție de tipul de carne, grosimea bucății de carne.
Ce se întâmplă de fapt dacă pui lapte peste carne crudă
Revenind la topicul nostru, marinarea cărnii în lapte, iată câteva motive pentru care să încerci această variantă de frăgezire a cărnii:
- laptele conține acizi lactici care ajută la frăgezirea cărnii, iar calciul prezent în lapte activează anumite enzime din carne care ajută la acest proces. Mai mult decât atât, produsele lactate fermentate, cum ar fi kefirul și iaurtul, pot fi folosite și pentru a frăgezi bucata de carne.
- zaharurile conținute de lapte se caramelizează în timpul coacerii formând o crustă crocantă și apetisantă.
- pentru rezultate perfecte carnea se lasă la marinat în lapte, în frigider, pentru minim 2 ore, ideal peste noapte, 12 ore.
- laptele extrage gustul amar din ficățeii de pui. Ficățeii se marinează pentru minim 4-5 ore în lapte, cu usturoi și ierburile preferate, dar fără sare.
- carnea de vită se frăgezește cel mai bine în lapte sau iaurt. Nu încerca să o frăgezești mecanic, prin batere cu ciocanul de șnițel pentru că se rup fibrele și se scurg sucurile interne din bucata de carne. Dacă prepari șnițel de vită, învelește felia de carne cu folie alimentară iar pentru întindere folosește partea netedă a ciocanului de șnițel.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Iată o rețetă delicioasă de Șnițel din cotlet de porc marinat în lapte:
Ingrediente
- 500 grame cotlet de porc
- 300 ml lapte
- 8 caței usturoi
- 150 g unt
- 2 linguri zeama de lămâie proaspăt stoarsă
- 2 legături mai mici de pătrunjel verde
- sare
Pentru pane
- 100 -150 grame făina
- 3 ouă
- 150 grame pesmet
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
1. Se feliază cotletul. Fiecare felie de carne se învelește cu o pungă și se bate până se subțiază.
2. Se pune într-un vas laptele rece in care se adaugă 2 caței de usturoi si apoi se pun cotletele condimentate cu sare.
3. Se lasă la rece vasul cu bucățile de cotlet pentru o noapte.
4. A doua zi se scot cotletele marinate in lapte aromatizat cu usturoi, pe prosoape de hârtie și se tamponează cu un șervet încât sa fie uscate.
5. Într-o tigaie se încing 150 g unt peste care se adaugă 6 căței de usturoi pisat și 2 linguri de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, pătrunjelul verde, tăiat mărunt, sare după gust si se lasă pe foc pentru 2 minute Tigaia se ia de pe foc, cu crema rezultată se ung cotletele pe fiecare parte.
6. După ce
crema aromată s-a întărit, bucățile de carne se dau prin făină, ou si pesmet.
7. Bucățile de cotlet,astfel pregătite, se prăjesc in ulei, se scot pe șervete de hârtie pentru a elimina excesul de ulei după care se servesc cu garnitură de piure de cartofi , orez simplu sau cu o salată de legume.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!