Fasolea este, fără doar și poate, una dintre cele mai consumate alimente de la noi din țară. Ea este folosită la tot felul de preparate gustoase, precum iahnie, zacuscă, salată sau ciorbă. Cum o prepari corect și de ce este bine să pui o linguriţă de zahăr în apa în care o fierbi? Iată ce au dezvăluit gospodinele de la țară!
În aparenţă, fasolea se găteşte destul de uşor, dar, ce-i drept, este nevoie de foarte multă răbdare. În plus, trebuie respectate câteva reguli esențiale pentru ca totul să iasă ca la carte.
Atunci când vrei să faci iahnie sau orice alt preparat din fasole, trebuie mai întâi de toate să alegi cu grijă boabele, să arunci pietricelele și să îndepărtezi boabele stricate sau semințele. Apoi, următorul pas este să speli fasolea de trei sau de patru ori în apă rece, după care să o lași într-un bol cu apă pentru patru ore la umflat.
După ce s-au scurs cele patru ore, mai trebuie să speli boabele de două ori și abia apoi le poți pregăti pentru fiert. Acum, este indicat să adaugi o linguriţă de zahăr pe fundul oalei.
Acest ingredient ajută fasolea să fiarbă mai bine și o face mai gustoasă, susțin gospodinele de la țară. Mai departe, lasă fasolea să fiarbă pentru o jumătate de oră, după care adaugă în apă și o lingură de bicarbonat de sodiu.
Ulterior, opreşte focul pentru două minute, strecoară boabele şi pune-le din nou la fiert în apă curată. Mai lasă fasolea pe foc un sfert de oră, apoi o poți folosi în orice fel de preparat doreşti.
Se încinge uleiul într-o tigaie, după care se adaugă ceapa tăiata cubulețe sau julien și se lasă două minute. Ulterior, se adaugă și ardeiul tăiat cubulețe sau julien, se amestecă bine și se călesc împreună circa cinci minute.
Mai departe, se adaugă roșiile tăiate cuburi, se amestecă și se mai lasă cinci minute la foc mediu. Se pune și pasta de tomate și se amestecă două minute.
Acum, se adaugă fasolea fiartă, se amestecă totul și se lasă pe foc circa o jumătate de oră. Ulterior, se potrivește cu sare și se mai lasă să fiarbă un minut. Spor la treabă și poftă bună!