Mulți crescători începători se întreabă dacă este indicat sau nu să ofere puilor și găinilor sare. Dacă răspunsul este afirmativ, următoarea întrebare este despre ce cantitate ar trebui oferită pentru ca organismul acestora să primească ajutor și să nu dăuneze sănătății. Specialiștii spun că păsările de curte au nevoie de sare în alimentația lor, însă este foarte important dozajul.
Păsările au nevoie de minerale împreună cu hrana. Aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unei diete corecte și echilibrate. Lipsa acestora nu afectează foarte bunăstarea păsărilor, ci și producția de ouă, formarea scheletului, funcționarea proceselor metabolice și a altor procese care au loc în organism.
În ce constă hrana minerală pentru pui și găini? E vorba despre cenușă, oase zdrobite, cretă, scoici, var stins vechi și sare de masă. Procentul de astfel de aditivi în mixul de furaje, în ansamblu, nu trebuie să depășească 5% din masa totală. Sarea ajută la îmbunătățirea gustului furajului și în crește digestibilitatea. Astfel, puii sunt mai dispuși să ciugulească mâncarea și să mănânce cu poftă.
Sarea conține o cantitate mare de sodiu. Reprezintă un element necesar pentru reglarea metabolismului apă-sare. Este foarte important să fie menținut raportul corect de Na-K (sodiu – potasiu_ în organism. Acesta ar trebui să fie de 0,5:1.
Este foarte important să ții cont că această componentă din dietă trebuie utilizată cu prudență. Dacă adaugi prea mult, atunci puii se pot otrăvi. În acest caz, moartea are loc destul de repede, în doar 10-12 ore. Îi poți salva dacă le oferi un decoct mucos pentru a fi consumat rapid, ulei vegetal sau vodcă în cantitate de 10 g per adult. Totodată, este indicat să torni apă rece peste pui.
Cantitatea de sare de masă care poate fi adăugată în dieta unei găini nu poate depăși 0,5-1% din masa totală de hrană uscată pe zi, greutatea nu trebuie să depășească 1-1,5 g per adult, scrie agrointel.ro.
O găină din cele ouătoare are nevoie de: 50 de grame de cereale, 30-50 de grame de furaj suculent, 50 de grame de amestec de făină, 2 grame de făină de oase, 15 grame de deșeuri de carne, 5 grame de scoici și 0,5 grame de sare. La pui, sarea se dă cât mai fină și se adaugă în amestecul de hrană uscată într-o cantitate de cel mult 1% din masa hranei.