Sarea în lapte? Da, ai auzit bine! Jamie Oliver, celebrul bucătar și expert în gastronomie, ne dezvăluie un truc genial pe care cu siguranță merită să-l încercăm. Deși sună puțin neobișnuit, acest truc era folosit, în trecut, și la noi, la țară, când nu erau condiții propice de refrigerare. Pe atunci, imediat după ce se colecta laptele, se adăuga o cantitate mică de sare în laptele proaspăt muls de la vaci, pentru a se păstra o perioadă mai lungă.
După cum știți, sarea are proprietăți conservante și antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate încetini dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme în lapte. Jamie Oliver ne recomandă, ca înainte să consumăm laptele, să adăugăm o cantitate mică de sare. Care este motivul? Laptele dulce va rămâne într-o stare bună mai mult timp dacă adăugați, în sticlă sau în cutie, un praf de sare imediat după deschidere.
Un alt beneficiu al acestui truc este că sarea ajută la extragerea și intensificarea aromei în timpul procesului de gătire. Adăugând sare, veți putea obține o bază mai bogată și mai delicioasă pentru sosuri, creme sau alte preparate care includ laptele ca ingredient principal.
Este important să rețineți că această este o metodă de păstrare a laptelui dulce și nu a celui fermentat sau acru, cum ar fi iaurtul sau kefirul. De asemenea, pentru persoanele cu restricții privind consumul de sare din motive de sănătate, acest truc poate să nu fie potrivit.
Vezi și De ce să torni oțet în laptele de pe foc. Rezultatul va fi un deliciu cunoscut în toată lumea
Unul dintre trucurile preferate, învățate de la Jamie Oliver, este cel cu resturile de paste, orez sau tăiței. De multe ori ni s-a întâmplat să ne rămână în cutie câteva paste, tăiței sau orez, într-o cantitate insuficientă pentru a fi folosite într-o rețetă. Astfel, celebrul bucătar ne recomandă să râșnim toate aceste făinoase și să le depozităm într-un borcan. Vor fi excelente ca agent de îngroșare pentru supe, ciorbe, tocănițe sau diverse sosuri.
Un alt truc este cel care în care Jamie Oliver ne învață se facem propriul oțet aromatic din vinul rămas în sticlele deschise de la un eveniment. Pe lângă faptul că îl putem folosi ca atare în mâncare, îl putem aromatiza cu semințe de muștar, coajă de lămâie, ierburi aromatice sau condimente ușor prăjite în tigaie, precum scorțișoară, ardei iute, boabe de piper etc.
Vezi și Planta din bucătărie care are mai mult calciu decât laptele. E aur curat, puțini știu