A fierbe un ou poate fi cel mai simplu lucru de făcut în bucătărie, însă până și această activitate banală are câteva secrete. Dacă ții cont de anumite trucuri, nu numai că ouăle vor fierbe uniform, dar se vor curăța ușor și rapid. Iată de ce să pui suc de lămâie în apa în care fierbi ouăle!
De multe ori se întâmplă ca, atunci când fierbem ouă, acestea să se spargă sau coaja lor să se crape în timpul fierberii. De asemenea, putem avea surpriza ca atunci când le curățăm, coaja să se îndepărteze cu dificultate, fiindcă s-a lipit de albuș. Toate aceste neplăceri dispar cu ajutorul unui truc simplu. Tot ce trebuie să faci este să adaugi suc de lămâie sau o felie de lămâie în apa în care fierbi ouăle.
Citește și: De unde provin de fapt ouăle de la Lidl. Ce înseamnă codul M sau L marcat pe ele
Majoritatea oamenilor pun o jumătate de linguriță de sare în apă, dar pe lângă aceasta, este util să adăugăm și o lingură de zeamă de lămâie. Aceasta protejează coaja ouălor, care nu se va mai crăpa în timpul fierberii. De asemenea, ajută la decojitul rapid și uniform al ouălor fierte.
Trucul este util mai ales atunci când fierbi multe ouă și ai nevoie să rămână intacte. În funcție de numărul ouălor și cantitatea de apă, vei adăuga de la o lingură până la sucul de la toată lămâia.
Citește și: Cât timp se țin ouăle la fiert pentru a rămâne moi. Trucul pe care trebuie să-l știi
În funcție de rezultatul pe care vrei să-l obții, trebuie să cronometrezi cât timp lași ouăle la fiert. Pune ouăle în apă rece cu sare și cu zeamă de lămâie și fierbe-le pe foc mediu. Din momentul în care apa a dat în clocot, cronometrează 3 minute dacă vrei să obții ouă cu gălbenușul moale. Pentru ouă cu gălbenușul cleios, lasă-le pe foc 4 minute.
Dacă vrei ca ouăle fierte să aibă gălbenușul tare, lasă-le la fiert între 5 și 6 minute, după ce apa a dat în clocot. Nu este recomandat să le fierbi mai mult de 6 minute, pentru că gălbenușul va începe să capete o culoare cenușie pe exterior.
Imediat după ce ai stins focul, varsă apa clocotită și pune apă rece ca gheața peste ouă. În acest fel, coaja se va desprinde mai ușor atunci când le cureți și nu se va lua cu tot cu albuș. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că, cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât se vor curăța mai greu.