Varza murată este un aliment tradițional românesc foarte apreciat pentru gustul său acrișor și proprietățile sale nutritive. Este un ingredient esențial pentru multe feluri de mâncare, cum ar fi sarmalele, tocănițele, ciorbele sau salatele. Cu toate acestea, uneori procesul de fermentare poate întâmpina provocări. În acest articol, vom explora un truc simplu și eficient care poate rezolva o problemă uriașă în procesul de murare a varzei. Iată de ce să pui un cartof în butoiul cu varză murată.
Varza murată este nelipsită în sezonul rece din cămara românilor. Aceasta este unul dintre ingredientele-vedetă mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când gospodinele prepară tradiționalele sărmăluțe.
Citește și: Cum oprești varza murată să nu facă floare. Ce să adaugi în butoi, trucuri de aur pentru un rezultat perfect
Dar ea poate fi folosită și la alte preparate culinare, precum tocănițe, salate și chiar ciorbe.
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne putem confrunta după ce am pus varza la murat este gustul prea sărat al preparatului.
Însă acest lucru nu trebuie să ne descurajeze. Putem reda gustul echilibrat al verzei murate folosind un truc simplu. Bunicii noștri îl foloseau și este de-a dreptul genial. Nu trebuie decât să adaugi în butoiul cu varză murată o banală legumă, mai exact un cartof întreg.
Acesta va acționa ca un burete, absorbind o mare parte din excesul de sare.
Pe lângă gustul specific apreciat de mulți dintre noi, varza murată oferă și o serie de beneficii organismului. Iată câteva dintre ele:
În urma fermentației, varza murată devine bogată în probiotice, care sunt, practic, bacterii sănătoase ce oferă protecție împotriva numeroaselor toxine și a bacteriilor dăunatoare. Ele pot contribui la îmbunătățirea digestiei și a sănătății în general.
Citește și: Gospodinele de la țară pun mereu pâine la varza murată. Trucul din bătrâni rezolvă o mare problemă
Aceleași probiotice prezente în varza murată, joacă un rol esențial și în îmbunătățirea sistemului imunitar. Bacteriile din intestine pot influența imunitatea, iar probioticele contribuie la păstrarea echilibrului acestora.
O floră intestinală sănătoasă poate menține sănătatea creierului și poate reduce nivelul de stres, iar probioticele pot ajuta la îmbunătățirea memoriei si reducerea stărilor de depresie și anxietate.
Conținutul ridicat de fibre și probiotice este foarte benefic pentru inima și sistemul circulator, deoarece ajută la scăderea nivelului de colesterol. În plus, o parte dintre probioticele care se gasesc în varza murată ar putea contribui la o ușoară scădere a tensiunii arteriale.