Cartofii sunt una dintre cele mai folosite legume în bucătăria românească. Sunt sățioși, au un preț accesibil și sunt foarte versatili, putând fi incluși într-o mulțime de rețete. Pentru a-i găti ca la carte, poți apela la diverse trucuri în bucătărie. De ce să pui un cub de gheață în apa în care fierbi cartofii? Va rezolva o problemă care apare frecvent în bucătărie.
De multe ori când vrem să pregătim un fel de mâncare simplu și rapid, apelăm la cartofi. Fie că îi facem prăjiți, piure, la cuptor sau natur, cartofii ne scot de multe ori din încurcătură atunci când nu știm ce să mai gătim. Îi putem savura simpli, cu salată, cu diverse sosuri sau pe post de garnitură, alături de o carne, și sunt atât pe placul celor mari, cât și al celor mici.
Citește și: Ce să faci urgent cu apa în care au fiert cartofii. Incredibil cât e de utilă în grădină. E trucul verii
Atunci când îi gătim, se pot întâmpla însă anumite accidente care duc la murdărirea aragazului. În cazul cartofilor prăjiți, nu putem împiedica uleiul să sară din tigaie. Dacă fierbem cartofi însă, este foarte ușor să evităm să se murdărească aragazul. În momentul în care apa în care fierb cartofii dă în clocot, se face o spumă albă, care poate să curgă pe aragaz.
Pentru a împiedica acest lucru, se pune un cub de gheață în oală. Urmărește când încep să fiarbă cartofii și păstrează la îndemână un cub de gheață. Când spuma se umflă și urmează să curgă din oală pe aragaz, adaugă cubul de gheață. Acesta încetinește procesul de fierbere, iar spuma se va retrage. Poți îndepărta acea spumă cu o lingură, după care poți reduce flacăra, astfel încât cartofii să fiarbă la foc mic.
Pentru a evita să se murdărească aragazul, asigură-te că folosești o oală suficient de mare pentru a fierbe cartofii. De asemenea, poți folosi o lingură de lemn sau o spatulă, pe care o vei pune deasupra oalei, transversal. Dacă nu ai timp să urmărești cartofii și să pui cubul de gheață când se formează spuma, lingura de lemn te salvează de neplăceri. Spuma nu va mai curge pe aragaz, ci va da înapoi, atunci când ajunge la lingură.