De ce să pui un cub de gheață în apa în care fierbi cartofii. Trucul care te scapă de o problemă uriașă

Te va scăpa de o problemă frecventă din bucătărie

Scris de: Daoud Andra

20 Jul. 2023

De ce să pui un cub de gheață în apa în care fierbi cartofii. Trucul care te scapă de o problemă uriașă

Cartofii sunt una dintre cele mai folosite legume în bucătăria românească. Sunt sățioși, au un preț accesibil și sunt foarte versatili, putând fi incluși într-o mulțime de rețete. Pentru a-i găti ca la carte, poți apela la diverse trucuri în bucătărie. De ce să pui un cub de gheață în apa în care fierbi cartofii? Va rezolva o problemă care apare frecvent în bucătărie.

Trucul care face diferența: de ce să pui un cub de gheață în apa în care fierbi cartofii

De multe ori când vrem să pregătim un fel de mâncare simplu și rapid, apelăm la cartofi. Fie că îi facem prăjiți, piure, la cuptor sau natur, cartofii ne scot de multe ori din încurcătură atunci când nu știm ce să mai gătim. Îi putem savura simpli, cu salată, cu diverse sosuri sau pe post de garnitură, alături de o carne, și sunt atât pe placul celor mari, cât și al celor mici.

Citește și: Ce să faci urgent cu apa în care au fiert cartofii. Incredibil cât e de utilă în grădină. E trucul verii

Atunci când îi gătim, se pot întâmpla însă anumite accidente care duc la murdărirea aragazului. În cazul cartofilor prăjiți, nu putem împiedica uleiul să sară din tigaie. Dacă fierbem cartofi însă, este foarte ușor să evităm să se murdărească aragazul. În momentul în care apa în care fierb cartofii dă în clocot, se face o spumă albă, care poate să curgă pe aragaz.

Pentru a împiedica acest lucru, se pune un cub de gheață în oală. Urmărește când încep să fiarbă cartofii și păstrează la îndemână un cub de gheață. Când spuma se umflă și urmează să curgă din oală pe aragaz, adaugă cubul de gheață. Acesta încetinește procesul de fierbere, iar spuma se va retrage. Poți îndepărta acea spumă cu o lingură, după care poți reduce flacăra, astfel încât cartofii să fiarbă la foc mic.

Citește și: Secretul celui mai gustos piure de cartofi. Ce ingredient special să adaugi când preparatul este aproape gata. Trucul folosit de majoritatea bucătarilor

De ce să pui un cub de gheață în apa în care fierbi cartofii
Spuma de la cartofi poate ajunge pe aragaz

Alte trucuri pe care să le aplici atunci când gătești cartofi

Pentru a evita să se murdărească aragazul, asigură-te că folosești o oală suficient de mare pentru a fierbe cartofii. De asemenea, poți folosi o lingură de lemn sau o spatulă, pe care o vei pune deasupra oalei, transversal. Dacă nu ai timp să urmărești cartofii și să pui cubul de gheață când se formează spuma, lingura de lemn te salvează de neplăceri. Spuma nu va mai curge pe aragaz, ci va da înapoi, atunci când ajunge la lingură.

Citește și: Ce să adaugi în apa în care fierbi cartofii pentru piure. Rezultatul e extraordinar, iese mult mai pufos și gustos

  • Dacă gătești cartofi la cuptor, fierbe-i mai întâi. După ce dau în clocot 5 minute, îi poți pune în cuptor, împreună cu ulei sau unt și condimente. În acest fel, se vor găti mai repede și vor căpăta o crustă crocantă, rămânând moi la interior.
  • Pentru a obține cartofi prăjiți perfecți, crocanți, este nevoie să ții cartofii în apă cu gheață. După ce i-ai tăiat, spală-i bine pentru a elimina amidonul de pe suprafața lor. Lasă-i în apă cu gheață timp de 15 minute, după care îi poți prăji în ulei încins.
  • Dacă ai fiert cartofii cu tot cu coajă, există o modalitate ușoară și rapidă să îi cureți. Crestează coaja pe mijloc și răsucește cu mâinile într-o parte și în alta. Cartofii se vor curăța în câteva secunde.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *