Cu minivacanța de 1 Mai în plină desfășurare, mulți dintre noi se pregătesc să-și petreacă timpul cu familia și prietenii, profitând de vremea bună și de un delicios grătar. Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de grătar este felul în care pregătim carnea pentru a fi gătită. Pentru a obține o carne fragedă și suculentă, există câteva metode care pot fi aplicate. Printre acestea, una dintre cele mai eficiente este frăgezirea cărnii cu ajutorul laptelui. Iată cum trebuie procedat.
Ești omul de bază care întotdeauna se ocupă de grătar atunci când ieși cu prietenii? Avem pentru tine cea mai bună metodă de a frăgezi carnea înainte de a o pune pe grătarul încins, astfel încât să ți se topească în gură atunci când o mănânci și să primești numai cuvinte de laudă pentru preparatul tău.
Printre cele mai eficiente metode de frăgezire a cărnii este cea în care folosim laptele. Nu este deloc complicat, iar rezultatul este cu adevărat fabulos. În plus, dacă te îngrijorezi de gust, trebuie să știi că laptele nu va modifica aroma, așa că poți sta liniștit.
Acest truc presupune mai întâi să fierbi un litru de lapte și să îl dai în clocot o singură dată. Apoi oprește focul și adaugă două linguri de tărie (coniac sau whisky). Carnea trebuie lăsată în acest amestec pentru o oră, după care o poți pregăti pentru grătar cu condimente după preferințe.
O altă variantă excelentă de a frăgezi carnea este să o lași în vin, bere sau apă minerală cu o zi înainte de a o pune pe grătar. O poți condimenta apoi cu cu piper, busuioc, coriandru, foi de dafin, boia de ardei iute. Înainte să o condimentezi, poți să o bați cu un ciocan de șnițele a se pătrundă mai bine.
Dacă însăvariantele de mai sus nu sunt pe gustul tău, poți frăgezi carnea folosind oțet. Fă o combinație de oțet, sare roz de Himalaya, cimbru și piper alb.
Citește și: „Cât se ține carnea pe grătar, de fapt. Mulți fac greșeala”
Un grătar bun este o investiție pe termen lung, iar dacă ai grijă de el așa cum trebuie, îl poți folosi ani la rând. Pentru a evita depunerile de rugină care afectează atât grilajul, cât și compartimentul în care pui cărbunii, este necesar să îl depozitezi într-un loc ferit de ploaie.
O regulă importantă este aceea că grătarul trebuie curățat doar înainte de a-l folosi, nu și după. Grăsimea rămasă pe grilaj creează un strat protector, care va împiedica rugina să se depună.
Pentru a curăța grătarul înainte de folosire, ai nevoie de o perie de sârmă curată. După ce ai făcut focul, pune grilajul deasupra, pentru ca resturile rămase de la precedentul grătar să se desprindă mai ușor. Lasă grilajul timp de câteva minute pe foc. Apoi îndepărtează-l și curăță-l folosind peria de sârmă. Aigură-te că îndepărtezi bine toată mizeria.
După acest pas îți mai rămâne doar să îl ungi cu o bucată de slănină sau cu un șervețel îmbibat în ulei, pentru a ca buncățile de carne să nu se lipească de grătar.
Citește și: „Cum faci cele mai bune ciuperci pe grătar. Ce trebuie să adaugi neapărat pentru un plus de savoare”