Atunci când ne gândim la congelator, de obicei îl asociem cu depozitarea alimentelor proaspete. Carnea, fructele, legumele, dar și alte alimente pot fi păstrate chiar și un an la temperaturi scăzute. Te-ai gândit vreodată să pui cărțile în congelator înainte să le citești? De ce ar trebui să faci acest lucru și la ce ajută înghețarea cărților.
Cărțile sunt unele dintre obiectele care acumulează mult praf și acarieni, atunci când sunt depozitate în bibliotecă. Cu cât stau mai mult timp pe raft, cu atât se îmbâcsesc de praf. Mai mult, cărțile vechi pot fi pline de acarieni care nu sunt vizibili, dar care se pot împrăștia peste tot.
Citește și: Cât timp se poate păstra mâncarea gătită la congelator. Nu mai poate fi consumată după această perioadă
O metodă bună de a dezinfecta cărțile atunci când le iei de la bibliotecă sau le cumperi de la anticariat este congelarea lor. Pe cât de ciudat sună, pe atât de eficient este pentru a scăpa de microorganismele de pe paginile cărților care au trecut prin mai multe mâini. Pentru că nu le putem șterge cu substanțe lichide care să dezinfecteze, o metodă eficientă este să le punem la temperaturi foarte scăzute.
Înainte de a le pune în congelator, cărțile trebuie curățate. Dacă vorbim despre cărți foarte vechi, care au stat în pod, în depozite sau în anticariat, acestea au nu doar un miros specific, ci și urme vizibile de praf. Pentru a le curăța, presară bicarbonat de sodiu din abundență pe ele și lasă-le așa 15-20 de minute. Apoi, cu o perie moale, curăță cât mai bine coperțile, cotorul și marginile paginilor.
Citește și: De ce să pui o monedă în congelator, de fapt. Trucul inteligent îți va fi de mare ajutor
Dacă ai răbdare, poți presăra bicarbonat direct pe perie și poți lua pagină cu pagină la curățat. Apoi, pune cartea în congelator pentru câteva ore. În acest fel, te asiguri că microbii sunt eliminați și nu ajung pe mâinile tale atunci când răsfoiești cartea.
Hainele care nu pot fi spălate des, pentru că se decolorează, pot fi dezinfectate tot cu ajutorul temperaturilor scăzute. Pentru a prelungi durata de purtare a blugilor, de exemplu, este recomandat să nu îi speli foarte des, pentru a nu se decolora. Dacă nu au pete vizibile, după câteva purtări, îi poți pune într-o pungă și îi poți depozita la congelator, pentru câteva ore, pentru a-i dezinfecta. În acest fel, nu va mai fi nevoie să îi speli.
Citește și: Cât timp se pot păstra vinetele coapte la congelator. Orice gospodină trebuie să știe asta
Și pantofii din piele naturală pot fi puși la congelator, pentru a fi lărgiți. Dacă ai cumpărat o pereche de pantofi care te strâng, umple pungi cu apă și pune-le în interiorul lor, apoi pune-i la congelator pentru câteva ore. În acest fel, pielea se va mai lăsa și încălțămintea va deveni mai comodă.