De ce să ții fasolea la frigider înainte de a o pune la fiert. Secretul de care puțină lume știe

Cum să prepari cea mai bună fasole
De ce să ții fasolea la frigider înainte de a o pune la fiert. Secretul de care puțină lume știe

Fasolea este o plantă leguminoasă ce necesită un timp mai îndelungat de fierbere. Există unele trucuri care te pot ajuta să nu mai pierzi vremea cu acest lucru, iar fasolea ta să fie la fel de bună ca atunci când o fierbeai ore întregi.

Cum se fierbe fasolea, de fapt

Există patru tipuri de fasole, iar în funcție de cea aleasă, timpul de fierbere va fi diferit. Cel mai scurt timp de fierbere îl are fasolea albă, fiind folosită cu precădere în ciorbe și salate. Fasolea pestriță, însă, necesită mult mai mult timp de fierbere, fiind mai groasă decât surata ei albă. Fasolea roșie este recomandată persoanelor cu diabet, având un indice glicemic foarte mic. Alt tip de fasole este ceea neagră, bogată în vitamine și proteine. Și aceasta are un indice glicemic mic, fiind potrivită pentru diabetici, la fel ca cea roșie.

Diferențele cele mai mari dintre ele se referă la timpul de fierbere. În funcție de tipul de fasole, acesta pornește de la 45 de minute și poate ajunge și până la 4 ore. Desigur, depinde și mărimea boabelor, calitatea apei dar și vârsta fasolei. Prin vârstă ne referim că o boabă veche de un an fierbe mai repede decât una de 2-3 ani.

Dacă vrei ca fasolea să fiarbă mai repede, las-o la înmuiat în apă rece câteva ore, cel mai bine seara, pentru a putea fi gătită a doua zi. Astfel, boabele de fasole se hidratează și fac fierberea mai ușoară. Un alt sfat se referă la locul unde să fie lăsate boabele de fasole la înmuiat. Recomandat este să fie puse fie în balcon, fie în frigider, fie într-un loc răcoros, unde să nu poată fermenta.

Apa în care fierbi fasolea trebuie schimbată de trei ori

Dacă te grăbești și chiar nu ai timp să lași fasolea la înmuiat mai multe ore, poți pune boabele în apă care este deja fiartă. Lasă-le acolo o oră și apoi fierbe-le în altă apă. Se recomandă ca o fasole ce se vrea a fi preparată ca la carte trebuie fiartă cu apă schimbată de trei ori, însă nu toată lumea respectă acest lucru, din cauza timpului îndelungat.

Când se pune fasolea la fiert, în apa în care boabele se află, dar și în celelalte trei care urmează să fie schimbate, poți pune și un vârf de linguriță de bicarbonat. Acest lucru chiar va face fasolea să fiarbă mai repede. Nu adăuga sare la prima fierbere, ci doar la ultima. Când apa începe să fiarbă, focul se dă la minim și se acoperă oala cu un capac. Astfel, fasolea va fierbe liniștită și boabele nu se vor sfărâma. Dacă apa scade pe parcursul fierberii, se adaugă cu apă fierbinde, în niciun caz rece.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.7 19 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *