Pâinea este un aliment de bază în meniul românilor și al multor culturi. Însă, depozitarea pâinii proaspete trebuie făcută cu atenție pentru că se poate mucegăi cu ușurință și are un termen de valabilitate redus. Așadar, iată un truc simplu, ancestral, care poate face minuni pentru păstrarea pâinii proaspete mai mult timp: pune un măr lângă pâine.
Pentru a vă bucura de prospețimea pâinii pentru o perioadă mai lungă este suficient să așezați lângă ea o felie de măr sau o bucată de cartof. Deși cartoful sau mărul se vor usca, pâinea își va păstra în acest mod prospețimea și umiditatea.
Mărul emite un gaz numit etilenă, care ajută la menținerea prospețimii pâinii, încetinind procesul de uscare și împiedicând dezvoltarea mucegaiului. Astfel, pâinea rămâne moale și pufoasă pentru o perioadă mai îndelungată.
Pentru a folosi acest truc, pur și simplu așezați un măr sau două într-un recipient sau o pungă de hârtie și puneți-l în apropierea pâinii în locul de depozitare. Este important să țineți mărul la temperatura camerei și să îl înlocuiți când devine moale sau începe să se usuce.
Există câteva recomandări de care trebuie să ținem cont în cazul acestei metode. În primul rând, trebuie să folosim mere proaspete și sănătoase, fără semne de putrezire sau eventuale probleme. În al doilea rând, pâinea trebuie să fie ambalată bine, în sac de pânză sau într-o cutie cu capac, pentru a crea o barieră de aer între măr și pâine. În al treilea rând, trebuie să înlocuiți merele o dată la două săptămâni, pentru a se asigura că nu apar probleme la nivelul fructelor care s-ar putea răsturna asupra pâinii.
Știm că umiditatea în exces duce la mucegăirea pâinii, astfel, pentru a combate acest fenomen în cutia de pâine puteți pune un borcan mic, fără capac, cu sare sau zahăr. Aceste două ingrediente au caracteristici hidrofile, absorbind apa din recipientul de pâine.
Un alt aspect este să nu depozitați niciodată pâinea în frigider. La temperaturi scăzute, gradul de umiditate este crescut în frigider, ceea ce poate duce la o alterare rapidă. Când pâinea este refrigerată, moleculele de amidon se recristalizează rapid la temperaturi scăzute, ceea ce va grăbi, prin urmare, uscarea sau umezirea ei.
Pentru a fi mereu proaspătă, pâine se recomandă a fi ținută într-o cutie de lemn, nu în pungi de plastic, mai ales dacă este caldă. Dacă ții pâinea în pungi de plastic, se formează condens, iar astfel se creează un mediu propice creșterii mucegaiului.
Pâinea se păstrează la temperatura camerei. De asemenea, este bine să fie depozitată într-o cutie specială sau într-o pungă de hârtie, care să o acopere cât mai bine, astfel încât aerul să nu pătrundă.