De ce să ții untul în apă fiartă cu sare. Doar Sanda Marin știa acest secret genial

Tu știai acest truc?
De ce să ții untul în apă fiartă cu sare. Doar Sanda Marin știa acest secret genial

Sanda Marin sau Cecilia Maria Zapan, pe numele ei adevărat, a văzut lumina zilei în luna decembrie a anului 1900. La vârsta de 36 de ani, ea a scris prima carte de bucate din România, care a inspirat generații întregi de femei. Printre numeroasele rețete scrise de celebra ieșeancă, vom regăsi și câteva trucuri extrem de interesante. Iată motivul pentru care ar trebui să ții untul în apă fiartă cu sare!

Motivul pentru care ar trebui să ții untul în apă fiartă cu sare

Cartea de bucate care a inspirat milioane de românce în trecut, scrisă de Sanda Marin, conține numeroase rețete delicioase, dar și câteva trucuri pe care ar trebui să le cunoști neapărat.

Iată, de exemplu, de ce ar trebui să ții untul în apă fiartă cu sare. Garantat, nu știai acest lucru! Potrivit celebrei scriitoare din Iași, untul se păstrează mult mai mult timp proaspăt dacă se ţine în apă fiartă cu puţină sare, bine răcită. Totodată, Sanda Marin susține că dupele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt după ce au fost luate de pe foc.

De asemenea, scriitoarea spune că pentru prăjit este bine să se amestece untură şi ulei în părţi egale, iar pentru a înlesni frăgezirea unei cărni tari, fie de vită, fie de pasăre, se poate adăuga, la fiert sau la prăjit, puţin bicarbonate, în proporţie de o linguriţă la cinci litri lichid sau la sosul din cratiţă, la un kilogram de carne.

Citește și A pus folie de aluminiu pe ușă și niciodată nu s-a mai confruntat cu această problemă neplăcută. Trucul e de mare ajutor în casă!

Sanda Marin
Sanda Marin

Cine a fost Sanda Marin

Așa cum am menționat și mai sus, Sanda Marin s-a născut în anul 1900, în Iași. Ea a fost prima bucătăreasă a țării și i-a ajutat pe români să facă mâcăruri mai gustoate, cu toate că în acele vremuri alimentele se găseau mai greu prin magazine.

Sanda Marin a făcut parte dintr-o familie intelectuală a Iașului. Tatăl ei, Ion Th. Simionescu, era un cunoscut și respectat naturalist, paleontolog și geograf.

El a devenit profesor universitar la nici 30 de ani, astfel că este lesne de înțeles că Sanda Marin a beneficiat de o educație aparte încă de mică. A învățat germană, franceză și engleză, dar a studiat și pianul. Nu oriunde, ci la Paris.

Apoi, a revenit în țară și a fost instruită de aceeași profesoară pe care au avut-o Dinu Lipatti și Dan Grigore. Cu toate astea, Sanda Marin s-a remarcat datorită pasiunii pentru gătit.

A scris prima carte de bucate din România în 1936. Aceasta conținea circa 10.000 de rețete unice și a fost tradusă în engleză, germană, dar și în alte limbi străine. Pe plan personal, Sanda Marin a fost căsătorită cu Mihai Zapan, doctor în chimie.

Citește și Trucul care elimină grăsimea întărită de pe tigăi. Ce trebuie să presari pe părțile murdare, efectele sunt uimitoare!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *