De ce să torni oțet în laptele de pe foc. Rezultatul va fi un deliciu cunoscut în toată lumea

Încearcă și tu rețeta noastră

Scris de: Oana Matei

31 Aug. 2023

De ce să torni oțet în laptele de pe foc. Rezultatul va fi un deliciu cunoscut în toată lumea

Mozzarella, unul dintre cele mai populare și îndrăgite tipuri de brânză din lume, este recunoscută pentru textura sa moale și elastică, dar și pentru gustul său ușor și cremos. Dar știai că poți prepara această delicioasă brânză chiar și acasă, folosind doar câteva ingrediente simple, precum lapte și oțet? Cu mozzarella de casă, cu siguranță, nu va mai fi nevoie să cumpărați această brânză, pentru că, pe lângă faptul că o faceți singur, va fi mai bună și mai proaspătă decât cea ambalată. De fapt, este o rețetă care îți va permite să faci un produs sănătos și autentic de care nu te vei mai putea lipsi, atât de mult încât oricine îl gustă va ajunge să se îndrăgostească de el imediat.

Combină aceste două ingrediente, rezultatul va fi delicios

Procesul de fabricare a mozzarellei este unul fascinant, ce implică coagularea proteinelor din lapte. De obicei, se folosește un produs numit cheag pentru a realiza acest proces. Totuși, pentru a face o variantă mai accesibilă acasă, oțetul vine în ajutor. Acest ingredient se comportă ca un acid care provoacă coagularea proteinelor, oferind astfel rezultatul dorit.

Adăugarea oțetului în lapte cald începe transformarea acestuia într-o substanță similară unui cheag natural, oțetul acționează, provocând separarea laptelui în două componente distincte – solid și lichid.

De asemenea, merită menționat faptul că obținerea mozzarellei prin acest procedeu nu necesită prea mult timp sau echipamente sofisticate. În loc să cauți versiunile comerciale de mozzarella, care pot conține aditivi, taie costurile și bucură-te de satisfacția de a pregăti acasă o brânză proaspătă și delicioasă. Printre altele, contrar a ceea ce s-ar putea crede, pregătirea lui nu este atât de dificilă și nici nu durează mult timp (doar 15 minute), iar procedura presupune foarte puțini pași. Iată cum poți prepara această rețetă delicioasă:

Mozzarella de casă

Ingrediente

  • 3 litri de lapte nepasteurizat
  • 1 lingură de oțet alb

Vezi și Cu ce să ungi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Ies delicioase de te lingi pe degete

Cum se prepară:

  • Mai întâi, turnați laptele într-o cratiță, lăsați-l să se încălzească până la 40°C, maxim 45°C (verificați cu un termometru de bucătărie) , apoi adăugați imediat oțetul.
  • Acum amestecați cu o lingură cu fantă, veți vedea treptat că brânza va începe să se formeze și, când este complet formată (aproximativ 1 minut) , opriți aragazul.
  • Acum continuați să amestecați până când se adună toată brânza, puneți-o într-o strecurătoare,  peste un vas și strecurați-o pentru a elimina apa.
  • După ce ați făcut acest lucru, puneți strecurătoarea cu brânză într-o cratiță cu apă clocotită (la bain-marie). Țineți brânza timp de 3 minute în timp ce o zdrobiți cu o spatulă și, din când în când, pentru a scoate aerul, ridicați strecurătoarea și o scuturați.
  • La final, stingeți focul, stoarceți și frământați brânza cu mâinile pentru a elimina complet excesul de apă, modelați o formă rotundă, transferați-o într-o farfurie, acoperiți-o cu folie transparentă și lăsați-o să se odihnească la frigider timp de 1 oră.

Vezi și Ce îngrașă mai mult: brânza sau carnea? Răspunsul clar al specialistului, sigur nu te așteptai la asta

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 21 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *