De ce sărbătorim Crăciunul în decembrie, deși Nașterea Domnului nu a avut loc în această lună. Când s-a născut, de fapt, Iisus

Cum a fost aleasă data de 25 decembrie

Scris de: Daoud Andra

26 Dec. 2022

De ce sărbătorim Crăciunul în decembrie, deși Nașterea Domnului nu a avut loc în această lună. Când s-a născut, de fapt, Iisus

Crăciunul este una dintre cele două mari sărbători ale creștinătății, alături de Paște. Dacă cea de-a doua nu are dată fixă, nașterea Mântuitorului se sărbătorește în fiecare an, pe 25 decembrie. Cu toate acestea, se pare că Iisus nu s-a născut atunci, ci în altă zi. Și totuși, de ce sărbătorim Crăciunul în decembrie, dacă nașterea Domnului nu a avut loc atunci?

Când a început să fie sărbătorit Crăciunul

Crăciunul sau nașterea Domnului este o sărbătoare de o importanță majoră pentru creștinii din toată lumea. Tradiția acestei sărbători este veche de sute de ani și, la început, a fost un obicei păgân. Prima referință la sărbătorirea Crăciunului apare într-un almanah din anul 336, care menționează o sărbătoare a Nașterii Domnului, celebrată de Biserica din Roma.

De atunci, Crăciunul s-a sărbătorit în fiecare an, iar data aleasă a fost 25 decembrie. Istoricii sunt de părere că a fost aleasă această zi ca o convenție, pentru ca o sărbătoare creștină să înlocuiască sărbătorile păgâne ale solstițiului de iarnă, potrivit History. În fiecare iarnă, romanii îl celebrau pe zeul păgân Saturn, ocrotitorul culturilor agricole. Festivalul dedicat lui începea pe 17 decembrie și se încheia în jurul datei de 25, când se considera că începe un nou ciclu solar.

Citește și: Ce este bine să mănânci a doua zi de Crăciun. Este important să nu lipsească asta de pe masă, semnifică prosperitatea

De ce sărbătorim Crăciunul în decembrie

După ce împăratul Constantin I s-a convertit la creștinism, mai multe sărbători păgâne au fost transformate într-unele creștine. Printre ele se numără și Crăciunul. Motivul pentru care a fost aleasă data de 25 decembrie a fost explicat prin faptul că Dumnezeu a creat lumea la echinocțiul de primăvară (în martie) și se crede că tot atunci a fost și Iisus conceput. Fecioara Maria l-ar fi născut nouă luni mai târziu, adică pe 25 decembrie.

Sărbătoarea impusă de Biserica din Roma a fost preluată ulterior și în alte părți ale lumii. În epoca Medievală, era sărbătorit în același timp și Sfântul Nicolae din Myra, despre care se spunea că vizitează copiii și le aduce daruri înainte de Crăciun.

De ce sarbatorim Craciunul in decembrie 2
Crăciunul se sărbătorește în fiecare an pe 25 decembrie

Când s-a născut, de fapt, Iisus Hristos

Legenda pe care o cunoaștem cu toții spune că Iisus Hristos s-a născut pe data de 25 decembrie, anul 1, într-un grajd. Povestea nu spune însă adevărul istoric, ci este una plină de mituri și de simboluri. Se pare că Iisus s-a născut, de fapt, între anii 7 și 6 înaintea erei noastre. Alte documente menționează anul 4, înaintea erei noastre. Locul nu a fost un grajd, ci parterul unei locuințe.

Calendarul după care ne ghidăm în prezent este decalat față de cel de atunci. Dacă s-ar fi păstrat ordinea și calendarul creștin ar fi fost corect, în prezent ar fi trebuit să fim în anul 2028 sau 2029. Aceasta este explicația decalajului cu privire la anul nașterii Domnului.

Citește și: De ce e bine să pui o monedă sub bradul de Crăciun. Obiceiul de bun augur, nu mulți știu de el

În Biblie, atât în Noul, cât și în Vechiul Testament sunt câteva profeții cu privire la nașterea Mântuitorului, însă nicăieri nu este specificată data de 25 decembrie. Potrivit Evangheliei după Luca, Iisus s-a născut în Bethleem, însă nu se cunoaște nici până în ziua de astăzi data exactă.

„Luna şi ziua naşterii lui Iisus nu le ştim. 25 decembrie este sărbătoarea romană a solstiţiului de iarnă (Ziua Naşterii Soarelui Învingător), pe care creştinii au transformat-o în Ziua Naşterii lui Hristos, Soarele Dreptăţii, făcând din ea sărbătoare imperială, sfântă şi obligatorie. Ştiind că Irod, în timpul căruia S-a născut Iisus, murise în luna aprilie a anului 4 î.Hr, Naşterea Domnului a avut loc, cel mai probabil, în toamna anului 5 î.Hr”, spune arhimandritul Teofil Lefter, citat de doxologia.ro.

„Nu ştim ziua şi luna naşterii Lui, avem cu aproximaţie anul. Totuşi, profeţia este uluitor de exactă. Cu aproximativ 720 de ani înainte a fost prezis locul exact al naşterii Lui, Bethleem, deşi părinţii Săi erau din Nazaretul Galileii. Cu aproximativ 530 de ani înainte, a fost prezis timpul apariţiei (27 d. Hr.) şi, implicit, al naşterii Lui (5 î.Hr.)”, mai spune părintele arhimandrit.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
7.8 43 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *