De ce se bate carnea înainte să o pui pe grătar. Trucul bucătarilor pentru o friptură perfectă

Trucuri utile pentru grătar

Scris de: Oana Matei

28 Apr. 2023

De ce se bate carnea înainte să o pui pe grătar. Trucul bucătarilor pentru o friptură perfectă

Frăgezirea este procesul de înmuiere a unei bucăți de carne, prin descompunerea fibrelor sale interioare, pentru a o face mai ușor de mâncat și digerat. Acest proces este util atunci când gătiți bucăți tari de carne sau rețete care implică o felie subțire de carne, cum ar fi șnițel sau escalop. Există diferite moduri de a frăgezi carnea, inclusiv prin gătire lentă, marinare, saramură sau cu ciocanul de șnițele. 

Frăgezirea cărnii cu ciocanul de șnițele

În timp ce puteți frăgezi carnea acasă folosind un ciocan de carne sau un sucitor, în măcelării, de exemplu, se utilizează frăgezirea mecanică, care implică tăierea țesutului conjunctiv al cărnii, cu lame ascuțite.

Unele cărnuri, cum ar fi carnea de vită, conțin tendoane, pielițe, fibre musculare, care, prin tratament termic, se contractă, făcând friptura tare, greu de mestecat. Frăgezirea mecanică se produce prin tăierea în felii subțiri, pe lungimea fibrei  sau prin baterea cu ciocanul de bucătărie. Secretul este să nu exagerezi atunci când bați carnea. Poți folosi un ciocan de lemn sau unul metalic, ambele sunt la fel de bune. Această metodă ajută la înmuierea fibrelor de carne și la reducerea timpului de gătire pe grătar. Cărnurile, pentru care această metodă este cea mai potrivită, sunt cea de porc, de vită sau de vânat.

Vezi și Greșeala pe care nu trebuie să o faci când pui carnea pe grătar. De asta rămâne crudă la interior

Alte metode de frăgezire a cărnii pentru grătar

Există mai multe metode de frăgezire a cărnii pentru grătar, iată câteva dintre ele:

Marinarea cărnii

Acesta este un proces prin care carnea este înmuiată într-un amestec de ingrediente, inclusiv acizi și enzime, timp de câteva ore sau peste noapte. Marinata poate include ingrediente precum suc de lămâie, oțet, bere, vin, sos de soia sau iaurt. Acidul din ingredientele de marinare ajută la înmuierea fibrelor de carne, ceea ce face că carnea să fie mai moale și mai suculentă.

Frăgezirea cărnii cu sare grunjoasă

Frecarea sau înmuierea cărnii într-o soluție de sare, timp de câteva ore, înainte de a o găti, poate ajuta la înmuierea fibrelor și la îmbunătățirea texturii cărnii.

Frăgezirea enzimatică

Adăugarea enzimelor precum papaina sau bromelaina la carne, înainte de gătire, poate ajuta la înmuierea fibrelor și la îmbunătățirea texturii cărnii. Fructele precum ananasul, papaya, kiwi și mango conțin enzime care pot fragezi carnea. Pur și simplu, puneți o cantitate mică de piure de fructe sau tocate în marinată pentru a începe procesul. Operațiunea se face prin sigilarea cărnii, într-o pungă ce conține piureul sau sosul de fructe, și păstrarea ei la rece pentru câteva ore.

Vezi și Cu cât timp înainte trebuie să scoți carnea din frigider înainte de a o pune pe grătar. Acesta este de fapt secretul unei fripturi perfecte

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *