De ce se ciocnesc ouăle de Paşte. Tradiţia acestui obicei

Află despre tradiția care a dus la obiceiul ciocnirii ouălor de Paște și de ce o practică creștinii

Scris de: Dana Cazacu

24 Apr. 2022

De ce se ciocnesc ouăle de Paşte. Tradiţia acestui obicei

De ce se ciocnesc ouăle de Paşte se întreabă foarte multe persoane, în perioada sărbătorilor pascale. Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor. Cu ocazia acesteia, credincioşii pregătesc diverse mâncăruri tradiționale precum: friptură și drob de miel, cozonac, pască și ouă roșii. Legat de această sărbătoare există o serie de obiceiuri și tradiții printre care și ciocnitul ouălor.

Această tradiție este foarte veche și mulți dintre noi nu știm de unde vine. Iată de ce se ciocnesc ouăle de Paște și de unde vine tradiția acestui obicei.

Tradiția obiceiului și de ce se ciocnesc ouă de Paște

Tradiția obiceiului și de ce se ciocnesc ouă de Paște
Tradiție: ciocnirea ouălor de Paște

Un ritual însușit de mulți ani de către creștini este reprezentat de ciocnirea ouălor de Paște. De ce se ciocnesc ouăle de Paște și de unde vin tradiția acestui obicei? Foarte multe persoane și-au însușit acest ritual fără a se întreba ce simbolizează de fapt.

Ouăle roșii de Paște, simbolizează în tradiția populară, păzitorii casei. Acestea nu trebuie să lipsească din nici o casă. Pe lângă asta, oul mai simbolizează și viața eternă, fertilitatea și renașterea.

De ce se ciocnesc ouăle de Paște

Potrivit legendei, în încercarea Mariei de a-i îndupleca pe iudei, le-a dus un coș cu ouă, pe când Iisus era răstignit pe cruce. Ei l-au chinuit și mai tare din acel moment. Maria a început să plângă și a pus coșul cu ouă la picioarele lui Hristos.  De la sângele care curgea pe picioarele lui, ouăle din coș s-au înroșit. Iisus i-a zis Mariei următoarele: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”.

Din acel moment, creștinii vopsesc ouăle roșii. În dimineața Învierii lui Iisus ei le ciocnesc. Ei rostesc în timp ce ciocnesc ouăle de Paște: Hristos a Înviat și Adevărat a Înviat!

De ce se ciocnesc ouăle de Paşte, tradiţia unui obicei din Antichitate

Ouăle  de Paște erau vopsite diferit în Antichitate. Acestea erau oferite cu ocazia venirii primăverii. Simbolurile lor erau revenirea la viață a naturii precum și explozia cromatică.

Ouăle de Paște sunt ornate în mai multe moduri diferite. Modelele de ouă încondeiate sunt variate. Ele cuprind mai multe simboluri printre care: geometrice, vegetale, animale sau religioase. Iată câteva semnificații ale simbolurilor folosite:

  • linia dreaptă verticală – viața;
  • linia dreaptă orizontală – moartea;
  • linia dublă dreaptă – eternitatea;
  • linia cu dreptunghiuri – gândirea şi cunoaşterea;
  • linia uşor ondulată – apa, purificarea;
  • spirala – timpul, eternitatea;
  • dubla spirală – legătura dintre viaţă şi moarte.

Ouăle de Paște

Potrivit tradiției, obiceiul vopsirii ouălor de Paște, în unele regiuni din țară, are loc în joia sau vinerea mare. În aceste zile se ține post și nu se fac alte treburi gospodărești în afară de pregătirea preparatelor tradiționale pentru masa de Paște. Dacă în trecut ouăle erau colorate doar cu culoarea roșie, astăzi, Ouăle de Paște pot avea culori diferite, dintre cele mai variate, cum ar fi:

  • roşu
  • galben
  • orange
  • roşu
  • verde
  • albastru
  • negru.

În amintirea celor care au murit se fac ouă negre. La sate există credința că dacă ouăle de Paște sunt ciocnite în numele celor decedați, aceștia vor afla că pe Pământ a venit Paștele și se vor bucura alături de cei vii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.4 42 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *