Roșiile sunt una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. Acestea sunt bogate în nutrienți și pot fi consumate într-o varietate de moduri, inclusiv în salate, sosuri și supe. Cu toate acestea, o problemă comună întâmpinată de mulți cultivatori de roșii este faptul că acestea se pot crăpa înainte de a fi culese. Iată care este motivul pentru care se crapă de fapt roșiile și cum să eviți această greșeală.
Fermierii cu experință știu că roșiile crăpate duc adesea la diminuarea semnificativă a producției. În unele cazuri, pe tomate, chiar dacă sunt necoapte încă, pot să apară crăpături, lucru care favorizează apariția și dezvoltarea bolilor și a dăunători.
În plus, roșiile crăpate sunt mai greu de vândut, chiar dacă prețul este mai mic. Dar iată care sunt cauzele acestei probleme.
Aceasta este cea mai frecventă cauză a crăpării roșiilor. Roua sau ploaia se pot menține o perioadă îndelungată pe plante, iar în cazul solariilor, vorbim de aerisire necorespunzătoare. Toate acestea duc la creșterea semnificativă a umidității, ceea ce face ca roșiile să crape.
După o perioadă de secetă prelungită, când plantele nu au avut parte de apă, să le uzi dintr-o dată este total contraindicat. Așa cum nici o ploaie abundentă nu este deloc benefică. Prima irigare după secetă trebuie să fie moderată. Udatul trebuie să se facă dimineața și seara cu câte 1 – 1,5 litri de apă la plantă.
Și aceasta este una dintre cele mai răspândite cauze ale crăpării roșiilor. Folosirea în cantități prea mari de fertilizatori precum azotul, lipsa de potasiu și carența de bor, toate acestea duc la apariția problemelor.
Tunderea excesivă a plantei (ceea ce lasă fructele expuse la soare, în lipsa frunzelor) este un alt motiv pentru care coaja roșiilor poate crăpa.
În primul rând, trebuie udate toate plantele regulat și la rădăcină. O metodă indicată este irigarea prin picurare. Dacă uzi frunzele, expui tomatele la apariția bolilor. Realizează un grafic de udat, pentru a nu avea perioade de udat excesiv sau de secetă.
Solariile trebuie aerisite corespunzător, întrucât, așa cum știm deja, umezeala este principalul dușman al tomatelor.
Folosirea îngrășămintelor este și ea necesară. Însă trebuie avut grijă cum este făcută fertilizarea. Azotul trebuie oprit treptat. În schimb, putem utiliza bor, potasiu, magneziu. Aceste micro elemente le putem utiliza când roșiile înfloresc și leagă fructe. Trebuie respectate instrucțiunile de pe ambalaj, pentru a nu depăși doza sau frecvența recomandată.
De asemenea, plantele nu se defoliază complet, întrucât riscă să fie arse de soare. Din acest motiv gustul poate să aibă de suferit.