De ce se folosește inițiala tatălui în documente. Pe certificatele de naștere sunt notate numele și prenumele ambilor părinți, însă pe anumite documente este trecută doar inițiala prenumelui tatălui. De asemenea, există și situații în care este trecută doar inițiala mamei. Motivul îl aflați în cele ce urmează.
Pe majoritatea diplomelor pe care le avem, alături de numele nostru este trecută și inițiala tatălui. Spre exemplu, întotdeauna în cazul diplomei de bacalaureat va fi întâlnită această practică. Ea a apărut după ce autoritățile au hotărât ca pe diplomele de studii să fie trecută și inițiala tatălui pe lângă celelalte date personale ale absolventului.
Există însă și o excepție de la această regulă. Pe unele diplome de studii se trece inițiala mamei. Regula se aplică doar în cazul în care numele tatălui nu este cunoscut.
Motivul pentru care s-a introdus această regulă este unul cât se poate de simplu. Autoritățile au dorit astfel să evite situațiile în care două persoane cu același nume și prenume nu pot fi diferențiate. Așadar, în astfel de cazuri, inițiala tatălui sau cea a mamei este elementul distinctiv care poate face diferența între două persoane cu același nume și prenume.
Spre exemplu, putem presupune că la examenul de bacalaureat susținut într-o anumită unitate de învățământ participă doi elevi cu numele de Ionescu Andrei. Aceștia vor putea fi diferențiați după inițiala tatălui. Unul dintre candidați va fi Ionescu A. Andrei în timp ce cel de-al doilea va fi Ionescu B.C. Andrei. În acest fel se vor elimina confuziile care pot genera anumite situații neplăcute.
Regula adăugării inițialei tatălui sau, după caz, a mamei este menționată în ordinul nr. 3844 din 2016:
„În actele de studii, numele titularului, precum și toate prenumele, se înscriu fără prescurtări, cu litere mari de tipar, utilizându-se diacriticele. În toate actele de studii se înscriu cu majuscule toate inițialele prenumelor tatălui. Inițialele prenumelor mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut”.
În țara noastră există o mulțime de nume de familie identice, spre exemplu: Ionescu, Popescu, Gheorghe etc. Însă chiar dacă la nivel european în majoritatea țărilor cetățenii poartă nume de familie, în Islanda, locuitorii nu există nume de familie.
Probabil vă întrebați atunci care este regula după care sunt numți copiii islandezi. Ei bine, în cazul acestei țări este folosit și în prezent sistemul arhaic nordic al numelor. Mai exact, la islandezi se folosește patronimicul, adică numele după tată pe care îl poartă toți membrii unei familii. În cazul fiilor este adăugat sufixul „son”, iar în cazul fiicelor este utilizat sufixul „dottir”.
Spre exemplu, dacă un bărbat pe nume Erik are un fiu pe nume Jon, acesta din urmă va purta numele Jon Eriksson (fiul lui Erik). În cazul în care bărbatul are o fiică pe care o cheamă Kristina, aceasta va purta numele Kristina Eriksdottir.
În cazul în care există două persoane cu numele Jon, iar pe tații lor îi cheamă Erik, va fi folosit numele bunicului pentru a se face diferențirea între ele.
La fel ca în România și respectând regula de mai sus, copiii islandezi ai căror tați nu sunt cunoscuți, vor primi un patronimic după numele mamei.
Citește și: „Cât timp poți să stai cu buletinul expirat și ce amendă riști dacă depășești termenul menționat în lege”