Anul acesta, creștinii vor lua Lumină în noaptea de 15 spre 16 aprilie, când se sărbătorește Paștele. Oamenii merg la biserică în Noaptea de Înviere, de unde vor lua Lumina Sfântă. De altfel, există ritualul de la miezul nopții de care credincioșii țin cont și îl respectă an de an. Iată de ce se înconjoară biserica în Noaptea de Înviere.
În Noapte de Înviere a Domnului Iisus Hristos, creștinii sărbătoresc sacrificiul pe care Mântuitorul l-a făcut pentru iertarea păcatelor neamului omenesc. Iată ce trebuie să faci, atunci când mergi la biserică, la miezul nopții.
La sate încă se păstrează obiceiurile străvechi, atunci când vine vorba de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
În mediul rural, oamenii încep pregătirile de Paște încă din timpul Postului Mare. Gospodinele pregătesc drob de miel, friptură, borș, sarmale, pască și cozonac, pentru a îmbogăți masa festivă.
Citește și: Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiţii şi obiceiuri care aduc noroc
De asemenea, în Bucovina, ouăle se vopsesc doar roșii. Se face asta în Joia Mare, pentru a simboliza sângele vărsat de Iisus Hristos pentru răscumpărarea neamului omenesc.
O tradiție cunoscută spune că, în Noaptea de Înviere, oamenii își pun o dorință la miezul nopții, după ce preotul strigă „Hristos a Înviat!”
După ce iau lumină, pască și revin acasă, bucovinenii se spală pe faţă cu apă în care au pus un ou roşu şi un bănuţ
În Noaptea Învierii, preotul cântă „Hristos a înviat!” de 3 ori, iar credincioșii înconjoară biserica de același număr de ori, călăuziți de fețele bisericești. Această tradiție s-a păstrat încă din cele mai vechi timpuri, iar oamenii îndeplinesc acest ritual sfânt.
Citește și: Sâmbăta Mare, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci la slujba de Înviere
„Învierea Mântuitorului este proclamată în afara bisericii pentru că ea îi priveşte pe toţi oamenii – credincioşi sau necredincioşi. La miezul nopţii, preotul iese din biserică având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: „Veniţi de luaţi Lumină!”.
În multe locuri, Lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşte. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, alaiul avându-l în frunte pe preot, dascăl şi cântăreţi înconjoară biserica de trei ori, cântând „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00 dimineaţa”, potrivit Doxologia.
„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt.
Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.
Citește și: Ce este bine să ai în buzunar în Noaptea de Înviere. Vei avea noroc tot anul
Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă intunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta.
Așa Doamne, primeste umilita mea rugaciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.
Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul.
O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta. Amin”