De ce se îngălbenesc frunzele la roșii, de fapt. Tratamentul care le poate salva de la prima stropire

Aplică aceste sfaturi și nu vei da greș
De ce se îngălbenesc frunzele la roșii, de fapt. Tratamentul care le poate salva de la prima stropire

Toți grădinarii cu experiență știu care sunt motivele pentru care frunzele tomatelor se îngălbenesc. Pentru amatori, însă, venim în ajutor cu explicațiile pentru care roșiile nu mai arată așa cum ar trebui. În continuare îți prezentăm un ghid după care să te orientezi spre revigorarea plantei tale.

De ce se îngălbenesc frunzele roșiilor

Cauzele care duc la îngălbenirea frunzelor roșiilor sunt diverse, pornind de la temperatura ambientală și aportul de apă. Fie a plouat prea mult, fie a fost prea cald, sunt multe motive de la care porneșe afectarea plantei. Pe lista cauzelor se mai întâlnește și: deficitul sau excesul de umiditate, deficitul sau excesul de căldură, probleme ale rădăcinilor, carențele în sol, transplantarea răsadurilor sau diferitele boli ale tomatelor.

Roșiile de solar sau seră sunt mai predispuse îngălbenirii frunzelor dacă nu li se asigură mediul propice de dezvoltare. Tempratura potrivită trebuie să fie cuprinsă între 23 și 30 de grade Celsius iar gradul de umiditate trebuie să fie constant și situat între 60 și 70%, cu udări regulate și un aport de lumină solară adecvat, dar fără excese de căldură. Oricare dintre acești factori, dacă lipsește sau este în exces, plantele pot suferi.

Ce să faci ca să eviți îngălbenirea frunzelor la roșii

Pentru a nu te confrunta cu astfel de probleme, trebuie să iei în seamă următoarele sfaturi și să pui în practică modalitățile de evitare a îngălbenirii frunzelor la tomate. Pentru început, spațiul din solar dedicat roșiilor nu ar trebui să fie complet deschis, ci să permită și câteva ore pe zi de umbră pentru plantele tale, mai ales când e caniculă. Poți investi într-o plasă de umbrire sau poți vărui folia solarului. Scopul este să păstrezi în solar o temperatură optimă, de maxim 30 de grade.

Un alt sfat este să dezinfectezi solul în fiecare primăvară. Acest procedeu de dezinfecție se aplică și pereților solarului și serei și structurilor din lemn sau fier. De asemenea, folosește doar semințe de roșii obținute din plante sănătoase sau achiziționate din surse sigure. Un alt lucru la care să ai grijă este umiditatea din solar. Dacă ai recipiente cu apă depozitate în spațiul în care crești roșiile, ar trebui să le muți în altă parte, pentru că ele favorizează îngălbenirea frunzelor. Pentru a ține sub control nivelul de umiditate din aer, poți folosi un umidificator.

Când vine momentul transplantării plantelor, fenomenul de îngălbenire este unul normal. Când se mută plantele tinere din ghiveci sau alveole direct în sol, frunzele inferioare suferă un stres până se obișnuiesc cu noul mediu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *