Totul este bine când roșiile se coc și sunt delicioase, frunzele sunt verzi și frumoase, dar uneori apar și probleme. Astfel, sunt situații în care acestea se înnegresc, iar apariția petelor închise la culoare formate pe tomate au mai multe motive. Dar de ce apare acest fenomen.
Roșia aparține familiei de nopți, rude – cartofi, vinete, ardei. Cultivarea acestor culturi necesită respectarea tehnicilor agricole: condițiile climatice și meteorologice, trebuie luate în considerare condițiile solului. Tehnologia de îngrijire depinde de locul de creștere a culturii.
În fiecare vară, grădinarii se confruntă cu o problemă. Roșiile devin negre, se ofileasc și putrezesc treptat pe tufiș. Deși tomatele erau sănătoase, dezvoltate și crescute, apar pete negre pe fructe, frunze și tulpini. Și există multe motive pentru acest fenomen, inclusiv boli fungice, infecții, îngrijire necorespunzătoare, sau condiții meteorologice nevaforabile.
Boala fungică poate distruge aproape întreaga cultură, iar pericolul este că începe să se dezvolte în mod activ în perioada de coacere a roșiilor. Activatorii pot fi considerați umiditate ridicată, nutriție dezechilibrată cu vitamine.
Boala poartă denumirea de putregaiul apical, este o boală fiziologică și înseamnă că agenții patogeni nu sunt de vină pentru apariția ei. Poate fi generată de dereglări fiziologice sau, cel mai des, de bacterioze. Putregaiul apical poate apărea în diferite stadii de dezvoltare, petele crescând în dimensiuni și având culori de la cafeniu deschis până la aproape de negru.
Putregaiul format pe vârful fructelor la roșii și nu este altceva decât o manifestare exterioară a lipsei de calciu. Însă, poate apărea chiar și pe soluri calcaroase, care suferă de un exces de calciu, nu de o deficiență a elementului.
Uneori, atunci când se vorbește despre formarea putregaiului apical, mulți îl descriu ca o problemă în special a verilor cu temperaturi înalte.
În cazul apariției petei din cauza unei bacterioze sau altor boli, pata nu este uscată, ci mai degrabă umedă. Mai întâi, pata e de culoare verde deschis, apoi se închide la culoare, devenind maro. În acest caz sunt afectate fructele deja formate, aflate aproape de sol.
Motivele putregaiului apical la roșii mai pot fi: o schimbare bruscă și frecventă a perioadelor cu umiditate sporită, salinitatea solului, prea mult azot, potasiu și magneziu în țesuturile plantelor, sol prea umed sau sol prea acid sau alcalin.
La roșii, probabilitatea de formare a putregaiului apical poate fi determinată în funcție de soi:
În cazul putregaiului apical nu trebuie luate măsuri radicale. De obicei, un tratament foliar cu azotat de calciu cu o soluție de 0,5-1% pe frunze este eficient.
De asemenea, alte tratamente pentru putregaiul apical implică: