Ți s-a întâmplat să întâlnești la unele borcane cu gem o pojghiță neagră deasupra gemului? Se poate întâmpla și în cazul borcanelor cu zacuscă. Ce este acea parte care se înnegrește? Află de mai jos ce faci greșit astfel încât se întâmplă acest lucru.
Gemul sau zacusca făcute în casă și puse ulterior în borcane se usucă și formează o pojghiță neagră deasupra. Motivul? Oxidează. Atunci când ai pus gemul în borcane, probabil, ai lăsat prea mult spațiu sub capac. Astfel, oxigenul a oxidat conținutui, iar partea de deasupra s-a uscat. Partea care s-a înnegrit nu prezintă niciun pericol pentru consum. Este gem sau zacuscă oxidată, însă gustul e neschimbat.
Un alt motiv pentru care gemul din borcane se înnegrește deasupra este că nu a avut suficient lichid sau sirop și începe să se usuce. De asemenea, se mai poate întâmpla și din cauză că nu ai sterilizat și nu ai fiert suficient de bine borcanele. De obicei, partea uscată și înnegrită se îndepărtează și restul borcanului se poate consuma fără probleme.
Se întâmplă deseori ca după ce ai făcut gemul de prune și l-ai depozitat undeva, când încerci să îl desfaci să îți dai seama că s-a lipit capacul. Ce poți face pentru a evita această neplăcere? Trucul constă în a folosi puțină făină. Mai întâi, trebuie să desfaci capacul și să îl speli cu un burete umed. Apoi, trebuie să îl ștergi foarte bine cu o lavetă din microfibră, astfel încât să nu rămână deloc umed. La final, presară făină în interiorul capacului. Vei observa că data viitoare când vei încerca să desfaci capacul pentru a savura gemul sau dulceața, acesta nu se va mai lipi.
Multe persoane preferă să arunce capacele borcanelor atunci când au golit conținutul acestora. Uneori sunt depozitate undeva, dar uitate acolo pentru multă vreme. Știai că le poți refolosi? Din acestea poți face magneți de frigider: lpește o sfoară subțire pe partea laterală a capacului, lipește magnetul pe exteriorul capacului și în interior pune o imagine, un text sau orice alt obiect dorești.
De asemenea, mai poți face decorațiuni pentru grădină, ca un om de zăpadă sau tapetarea unui pat de flori.
Vezi și – Nu mai pune zahăr în magiunul de prune. Secretul pentru cea mai delicioasă rețetă de casă