De ce se lasă checul, de fapt. Checul este un desert extrem de gustos și ușor de făcut. Însă dacă nu respectăm anumite reguli esențiale, este foarte probabil ca acesta să nu iasă așa cum ar trebui. Așadar, iată care este motivul pentru care adesea checul se lasă și cum putem evita această greșeală.
La fel ca la multe dintre deserturi și la rețeta de chec se folosește bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Este important de știut că bicarbonatul de sodiu este de trei ori mai puternic decât praful de copt, iar cele două ingrediente nu se pot schimba între ele.
Unul dintre motivele care fac ca desertul tău să se lase este acela că folosețști prea mult unul dintre cele două ingrediente. În acest caz, checul crește mult prea repede și nu apucă să se coacă și în interior.
Un alt sfat iportant este să cântărești bine bicarbonatul de sodiu sau praful de copt pentru a folosi exact cantitatea din rețetă.
De asemenea, dacă vrei să nu ți se mai lase checul, nu deschide ușa de la cuptor în timpul procesului de coacere. Chiar dacă rețeta cere ca tăvile să fie rotite pe parcursul gătirii încearcă să faci acest lucru repede și să nu trântești ușa de la cuptor atunci când termini.
Principalul motiv pentru care checul se lasă atunci când îl scoatem de la cuptor îl reprezintă faptul că nu este copt suficient în interior. Fiind moale, miljocul său va cădea. Pentru a fi sigur că prăjitura ta este coaptă și la mijloc poți folosi metoda scobitorii. Tot ce trebuie să faci este să înțepi checul, iar în cazul în care scobitoarea iese curată, înseamnă că desertul tău este gata. În schimb, dacă pe scobitoare rămân lipite firimituri de chec, înseamnă că va mai trebui lăsat să se coacă.
De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că nu doar cantitatea ingredientelor trebuie respectată întocmai, ci și dimensiunea tăvilor trebuie să fie cea corectă.
Totuși, chiar dacă ai urmat toți pașii exact ca în rețetă și ai folosit cantitățile potrivite, se poate întâmpla ca desertul tău să nu iasă așa cum ți-ai fi dorit. Și nu este neapărat din vina ta.
Unul dintre vinovați poate fi și cuptorul pe care îl folosești. Se poate întâmpla ca acesta să nu degaje uniform căldura sau sa nu încălzească suficient.
De aceea, este important să preîncălzești cuptorul înainte de a introduce checul. Totodată, trebuie să ții cont și de faptul că nu este bine să deschizi de prea multe ori ușa cuptorului. Cel mai bine este să te uiți pe geam pentru a vedea în ce stadiu se află desertul tău.