Clătitele reprezintă unul dintre cele mai iubite deserturi. Se fac ușor, din ingrediente pe care majoritatea oamenilor le au deja în casă, însă atunci când vine vorba despre prăjirea lor, pot apărea neplăceri. De ce se lipesc de fapt clătitele de tigaie și ce să faci pentru a se coace perfect de la prima până la ultima.
În jurul clătitelor circulă tot felul de mituri, unele dintre ele complet nefondate. Se spune că, indiferent ce rețetă ai urma sau ce tigaie ai folosi, prima clătită întotdeauna se lipește și este compromisă. Acesta este doar un mit, iar dacă ții cont de câteva detalii, poți obține clătite perfecte, de la prima până la ultima. Acestea nu se vor mai lipi, nici nu se vor rupe atunci când sunt întoarse. Iată câteva motive pentru care clătitele se pot lipi de tigaie și cum eviți acest lucru!
Citește și: Secretul celor mai bune clătite. Ce trebuie să pui neapărat în compoziție. Asta le face fragede și aromate
O compoziție prea lichidă poate face clătite greu de manevrat. Nu le vei putea întoarce fără să se rupă sau să se lipească de tigaie. Respectă cantitățile recomandate în rețetă, iar dacă ți se pare că este prea lichidă compoziția, mai pune 1-2 linguri de făină.
Deși multe gospodine aleg să ungă tigaia de clătite cu ulei înainte de a le coace, acesta ar trebui de fapt să fie pus în compoziția clătitelor. Atunci când pui ulei sau unt topit în aluatul de clătite, acesta se va distribui uniform atunci când pui aluatul în tigaie și va crea o peliculă protectoare între tigaie și clătită.
Citește și: Secretul celor mai bune clătite de post. Ce să pui neapărat în aluat. Ies fragede, ți se topesc în gură
O tigaie care nu este anti-aderentă nu este potrivită pentru a coace clătitele. Indiferent cum este făcut aluatul, este importantă și suprafața tigăii, pentru a te asigura că nu se lipește nicio clătită. Tigăile de teflon sunt cele mai potrivite pentru a coace clătitele.
Apa minerală are un rol important: face aluatul de clătite să fie pufos și elastic, însă nu ar trebui să exagerezi în ceea ce privește cantitatea sau să înlocuiești laptele cu apă minerală. Fiecare ingredient din compoziție are rolul său, iar apa minerală și laptele ar trebui să fie folosite în cantități egale.