Prima zi de primăvară este marcată de câteva tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generație în generație. De departe cea mai cunoscută dintre acestea este legată de oferirea mărțișorului, considerat simbolul primăverii. Puțini știu de ce se oferă mărțișoare de 1 Martie și, mai ales, cât de vechi este acest obicei.
Ziua de 1 Martie este cea care marchează venirea primăverii. În toată țara, se oferă mărțișoare, care sunt simboluri tipic românești, ce nu se regăsesc în alte culturi. Indiferent că alegi să oferi un mărțișor care se agață în piept, un obiect decorativ sau o brățară, nu trebuie să lipsească șnurul alb-roșu, care este simbolul universal al mărțișoarelor.
De-a lungul timpului, s-au propagat diverse povești și teorii cu privire la simbolistica celor două culori. Încă din cele mai vechi timpuri, erau împletite fire de lână albe și roșii, acestea fiind simbolul zilei de 1 Martie. Firul roșu semnifică iubirea, pasiunea și se spune că protejează de rele, de blesteme și de deochi. Firul alb, pe de altă parte, semnifică puritatea și energia. O altă explicație este că albul reprezintă anotimpul rece, care se încheie, iar roșul – anotimpul cald, care stă să înceapă.
Citește și: Idei de cadouri pentru 8 Martie. Daruri ideale pentru soții sau iubite
Așa cum menționam anterior, obiceiul de a oferi mărțișoare este unul vechi de mii de ani, datând de pe vremea dacilor. În urmă cu aproximativ 8.000 de ani, strămoșii confecționau, peste iarnă, șiraguri de pietricele albe și roșii. Le purtau la gât începând cu 1 Martie, fiind un ritual care avea legătură cu fertilitatea solului și cu reînvierea naturii.
În vremea aceea, împletirea firelor albe cu cele roșii simboliza și armonia dintre feminin și masculin. Aceste șiraguri de pietricele, care s-au transformat mai apoi în fire de lână împletite, au devenit un simbol al norocului și al bucuriei. Și în prezent se spune că mărțișoarele aduc noroc celor care le poartă, fiind considerate adevărate talismane.
Citește și: Ce flori se oferă de 8 Martie. Orice femeie trebuie să le primească în luna martie
Au apărut chiar mărțișoare cu simboluri precum potcoava, coșarul sau trifoiul cu patru foi, care sunt simboluri recunoscute ale norocului. În majoritatea zonelor țării, bărbații sunt cei care oferă mărțișoare femeilor. Excepție face zona Bucovinei, unde femeile le oferă aceste simboluri bărbaților.
Potrivit tradiției, mărțișorul se poartă la mână sau în piept, până la finalul lunii martie. Nu toată lumea alege să poarte acest simbol pe tot parcursul lunii, ci mai puțin, respectiv până pe 8 martie. Indiferent când ai alege să îl dai jos, nu îl arunca. Șnurul alb-roșu este considerat norocos, astfel că este bine să îl păstrezi sau să îl legi undeva în natură.
Citește și: De ce este bine să pui mărțișorul într-un pom după ce îl porți. Semnificația specială a acestei tradiții
O practică de pe vremea dacilor este ca firul alb-roșu să fie legat de creanga unui pom. Primăvara, când copacii înfloresc, dacă legi un șnur de mărțișor de ei, se spune că atragi fertilitatea și sporul în gospodărie.