De ce se pune inițiala tatălui în documentele oficiale. Detaliul pe care puțini îl știu

Cum procedezi în cazul în care tatăl are două prenume

Scris de: Daoud Andra

25 Jul. 2023

De ce se pune inițiala tatălui în documentele oficiale. Detaliul pe care puțini îl știu

Atunci când trebuie să completezi acte oficiale, de foarte multe ori există o rubrică specială unde trebuie să treci și inițiala tatălui. În unele cazuri, este nevoie să completezi chiar prenumele întreg și probabil te-ai întrebat măcar o dată de ce se cere această informație. De ce se pune inițiala tatălui în documentele oficiale și ce se întâmplă în cazul persoanelor care nu au fost recunoscute de tați.

Ce este inițiala și când se folosește

Inițiala reprezintă prima literă a numelui sau a prenumelui. Atunci când completăm acte oficiale sau trebuie să ne identificăm, pe lângă nume și prenume, ni se cere să specificăm și inițiala tatălui. Aceasta apare menționată pe diplomele de studii, dar și pe alte acte oficiale. De obicei este scrisă între numele de familie și prenume și are un rol important.

Și atunci când susținem un examen este nevoie să completăm datele de identificare cu inițiala tatălui. Cel mai bun exemplu este la Bacalaureat, dar inițiala tatălui poate fi cerută și la examenele de la facultate sau alte tipuri de examene. Prin Ordinul nr. 3844 din 2016, este reglementată oficial folosirea inițialei prenumelui tatălui în actele oficiale:

”În actele de studii numele titularului, precum și toate prenumele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari de tipar, utilizându-se diacriticele. În toate actele de studii se înscriu cu majuscule toate inițialele prenumelor tatălui. Inițialele prenumelor mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut”.

Citește și: Care era numele real al Tinei Turner, de fapt. A devenit cunoscută în întreaga lume, dar puțini știu acest detaliu despre ea

De ce se folosește inițiala tatălui în documente
Inițiala tatălui trebuie trecută atunci când ne identificăm

De ce se pune inițiala tatălui în documentele oficiale

Motivul pentru care autoritățile au ales să folosească și acest element de identificare este unul logic. Atunci când apar coincidențe de nume, inițiala tatălui este utilizată pentru a-i diferenția pe oameni. De exemplu, se poate întâmpla ca la un examen să fie doi sau chiar mai mulți candidați cu același nume. Există o mulțime de combinații comune de nume și prenume în limba română, astfel că oamenii pot fi confundați ușor dacă ne luăm doar după nume.

Atunci când apar astfel de situații, de exemplu doi candidați cu numele Popescu Andrei, se folosește inițiala tatălui pentru a-i deosebi. În cazul în care tatăl are două prenume, se vor trece ambele inițiale în documente. Dacă pe tată îl cheamă Popescu Florin Ioan, inițialele vor fi F.I. Candidatul va completa în acte Popescu F.I. Andrei.

Citește și: Cum o cheamă pe Anna Lesko în buletin, de fapt. Foarte puțini reușesc să-i pronunțe numele

Ce se întâmplă cu persoanele care nu au tată

Atunci când se naște un copil și tatăl îl recunoaște, prenumele acestuia este trecut în certificatul de naștere, alături de cel al mamei. Există însă și situații excepționale, în care copiii nu sunt recunoscuți de tată. În certificatele lor de naștere este trecut doar numele mamei, iar în dreptul tatălui este o liniuță.

În aceste cazuri, atunci când completează acte oficiale, acele persoane vor trece inițiala prenumelui mamei. Acest lucru nu este însă valabil pentru persoanele ale căror tați au decedat. Acești oameni se vor identifica în continuare folosind inițiala tatălui, atunci când trebuie să completeze acte oficiale.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *