Dulceața de fructe de sezon se numără printre preparatele pe care le fac majoritatea gospodinelor. A transforma fructele în gem sau dulceață reprezintă cea mai sigură metodă de a le conserva. Pe lângă fructe și zahăr, în orice rețetă de dulceață se regăsește și lămâia printre ingrediente. De ce se pune lămâie la dulceață și ce rol important are aceasta.
Căpșunele, cireșele, vișinele, caisele, fructele de pădure și alte fructe care se coc vara pot fi transformate foarte ușor în dulceață. Modul de preparare este extrem de simplu, iar aceeași rețetă poate fi aplicată la orice fel de fructe. În general, cantitatea de zahăr care se adaugă la dulceață este egală cu cea de fructe.
Citește și: De ce nu se leagă dulceața. Greșeala banală care strică tot, ce trebuie neapărat să eviți
Dacă nu vrei să obții un rezultat prea dulce sau dacă folosești fructe care în mod natural sunt mai dulci, poți reduce cantitatea de zahăr. La un kilogram de fructe, se adaugă între 700 g și un kilogram de zahăr. Dacă faci dulceață de caise sau de căpșune și fructele sunt bine coapte și dulci, poți pune mai puțin zahăr.
În schimb, dacă faci dulceață de vișine sau din fructe care în mod natural sunt acrișoare, va fi nevoie de un kilogram de zahăr la un kilogram de fructe. Ingredientul care nu lipsește din rețetele de dulceață este lămâia. Aceasta nu ar trebui să fie omisă, pentru că are un rol important.
Zeama de lămâie ajută ca siropul de la dulceață să își păstreze consistența. Acesta nu se va cristaliza în borcane, iar dulceața nu va căpăta acel aspect zaharisit. În plus, zeama de lămâie ajută la păstrarea aspectului fructelor. Dulceața nu se va închide la culoare, însă este important să adăugăm lămâia la momentul potrivit.
Citește și: Ingredientul pe care gospodinele desăvârșite îl adaugă în dulceața de cireșe amare. Asta îi dă gust aparte
Fructele pentru dulceață se curăță, se spală bine, se scurg de apă și se taie, dacă este cazul. Se pune într-un vas și se adaugă zahărul peste ele. Se lasă așa la frigider, timp de 6-8 ore, pentru a-și lăsa sirop.
Dulceața de fructe se poate fierbe în două etape sau într-o singură repriză. Se pune dulceața pe foc și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, după care se oprește focul și se acoperă cu un prosop umed. Se lasă peste noapte la frigider, iar a doua zi se mai fierbe pentru încă 10 minute.
Citește și: Secretul pentru ca dulceața de căpșuni să fie închegată. Aceștia sunt pașii esențiali de urmat
Când dulceața dă în clocot pentru a doua oară, se adaugă și zeama de lămâie. Se mai fierbe pentru încă 10 minute, după care se oprește focul. Dulceața se pune fierbinte în borcane sterilizate. Acestea se acoperă cu prosoape și se lasă să se răcească treptat.