Chiftelele reprezintă unul dintre cele mai iubite preparate culinare din bucătăria românească și nu numai. Indiferent că le prepari din carne de porc, de vită sau de pasăre, un ingredient care nu lipsește din rețeta de chiftele este pâine. De ce se pune pâine în chiftele și cu ce o poți înlocui pentru a obține același rezultat.
Carnea tocată este un ingredient foarte versatil în bucătărie. Poate fi inclusă în numeroase preparate, iar chiftelele se numără printre cele mai ușor de făcut. Indiferent că folosești carne tocată de vită, de porc, de pui sau amestec, pentru a obține chiftele delicioase trebuie să ții cont de proporții și să alegi o carne cu un procent de grăsime de cel puțin 15%.
Citește și: Ingredientul prin care trebuie să dai chiftelele înainte de a le pune în tigaie. Așa ies aurii și pufoase
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se toacă mărunt ceapa și verdeața și se zdrobește usturoiul. Pâinea se înmoaie în apă sau în lapte și se stoarce bine. Se pune carnea tocată într-un vas, se adaugă ceapa, usturoiul, verdețurile, pâinea înmuiată și oul. Se pun sare și piper după gust și se amestecă bine toate ingredientele, până când se obține o compoziție omogenă.
Pentru a modela chiftelele se poate folosi făină sau pesmet. Compoziția este însă suficient de bine legată cât să nu fie nevoie să mai treci chiftelele prin pesmet sau făină, ci le poți prăji ca atare. Chiftelele modelate după forma și dimensiunea dorită se pot prăji în ulei sau se pot găti la cuptor, pe hârtie de copt.
Pâinea are un rol important în compoziția de chiftele și se regăsește în majoritatea rețetelor. Aceasta face ca, la final, chiftelele să aibă o textură pufoasă și să fie delicioase. Este important ca pâinea să fie înmuiată în apă sau în lapte, mai ales dacă ai de-a face cu o carne mai uscată sau care nu are suficientă grăsime. Adăugând pâine, te asiguri că nu vei obține chiftele uscate, ci unele fragede și pufoase.
Dacă nu ai sau nu vrei să adaugi pâine, aceasta poate fi înlocuită cu alte ingrediente din bucătărie. Multe gospodine folosesc un cartof crud, dat pe răzătoare și stors de apă atunci când prepară chiftele. Iată cu ce mai poți înlocui pâinea din chiftele!
Citește și: Acestea sunt cele mai gustoase chiftele cu sos. Rețeta care te cucerește imediat. Ies delicioase
Griș. În loc de pâine, poți pune 2-3 linguri de griș în compoziția de chiftele. Acesta va absorbi apa din carne și se va umfla, legând compoziția întocmai cum o face pâinea.
Amidon. Dacă adaugi o lingură de amidon în compoziția de chiftele, vei obține un preparat pufos și aerat. Cantitatea corectă este de 20 g amidon de porumb la 500 g carne. Acesta se amestecă cu ceapa tocată mărunt și se adaugă peste celelalte ingrediente.
Cartof fiert. Dacă nu vrei să pui cartof crud sau pâine, fierbe un cartof cu tot cu coajă, iar când s-a răcit, curăță-l, pasează-l și adaugă-l în compoziție. Amidonul din cartof are același rol precum cel din pâine și face compoziția pentru chiftele să fie pufoasă și aerată.