De ce se pune sare peste cărbuni, înainte de a face grătar. Vara este perioada petrecerilor la grătar, mai ales, după 2 ani de pandemie, când oamenii sunt dornici de socializare. Pentru un grătar perfect, există însă un truc mai puțin știut de pasionați. Iată de ce se aruncă cu sare peste cărbunii încinși.
Înainte de a vă apuca de grătar, trebuie să țineți cont și de următoarele sfaturi importante, pentru ca acesta să iasă excelent. Există un truc pe care nu îl știe foarte multă lume. Iată de ce trebuie aruncată sare peste cărbunii încinși, atunci când facem un grătar.
Înainte de a o pune pe grătar, carnea trebuie să fie la temperatura camerei și nu direct luată din frigider. Riscul este acela că atunci când se întâmplă asta, riscați ca aceasta să fie arsă la exterior, până ajunge interiorul să fie pătruns.
Aveți grijă ca grătarul să fie unul bine curățat și apoi bine încins. Rezultatul fă fi unul spectaculos și cu sigurață prietenii vă vor felicita pentru friptura gustăsă pe care ați gătit-o.
Grătarul se curăță mai întâi cu o perie de sârmă, după care se freacă puțin cu slănină și eventual ceapă. Carnea va prinde astfel un gust minunat și nu se va mai lipi pe grătar.
„Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească.
Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi constante dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.”, spune Chef Cristi Dobre, potrivit Adevărul.
Taiați carnea mai subțire pentru ca aceasta să fie pătrunsă mai bine. Este bine ca aceasta să aibă grosime 1 cm.
Pentru ca rezultatul final să fie fraged şi foarte aromat, bateți cu un ciocan special pentru fripturi, până ce bucata ajunge la jumătatea grosimii originale. Dacă veți unge grătarul încins cu ceapă sau usturoi veți vedea că friptura va căpăta un plus de aromă.
Nu vă grăbiți atunci când gătiți carnea la grătar, mai ales dacă este vorba de carnea de porc sau vită. Aceasta se rumenește mai greu. Nici focul nu trebuie să fie puternic. În caz contrar, carnea se va arde. Nu o presați prea mult, pentru că se va usca prea repede. Nu va mai fi la fel de suculentă.
Înainte de a așeza carnea pe grătar, scăpați de grăsime. Carnea se va afuma în momentul în care grăsimea va pica pe foc. Dacă totuși carnea este grasă, așezați-o câteva minute pe o plită, înainte de a o pune pe grătar.
Nu neglijați grătarul. După ce ați terminat cu el, trebuie să îl curățați, pentru a-l păstra mai mult timp. Resturile rămase pe grătar nu vor dispărea ca prin minune, așa că până la următorul, scăpați de ele, folosind o perie de curățat.
„Carnea de pui se poate găti uşor şi rapid. Carnea de pui devine albă atunci când începe să fie gătită şi se rumeneşte în decurs de câteva minute.
Poate fi folosită cu oase ori fără. Putem tăia bucăţile de pui sau le putem folosi întregi. Aşa că, pe lângă beneficiile medicale, carnea de pui are avantajul că nu necesită timp prelungit de preparare”, explică nutriționiștii.