De ce se pune sare peste cărbuni. Secretul pe care puțini români îl știu

De ce se pune sare peste cărbuni. Înainte de a vă apuca de grătar, trebuie să țineți cont și de următoarele sfaturi importante,
De ce se pune sare peste cărbuni. Secretul pe care puțini români îl știu

De ce se pune sare peste cărbuni, înainte de a face grătar. Vara este perioada petrecerilor la grătar, mai ales, după 2 ani de pandemie, când oamenii sunt dornici de socializare. Pentru un grătar perfect, există însă un truc mai puțin știut de pasionați. Iată de ce se aruncă cu sare peste cărbunii încinși.

De ce se pune sare peste cărbuni, pentru un grătar perfect

Înainte de a vă apuca de grătar, trebuie să țineți cont și de următoarele sfaturi importante, pentru ca acesta să iasă excelent. Există un truc pe care nu îl știe foarte multă lume. Iată de ce trebuie aruncată sare peste cărbunii încinși, atunci când facem un grătar.

Carnea nu trebuie să fie rece atunci când e gătită

Înainte de a o pune pe grătar, carnea trebuie să fie la temperatura camerei și nu direct luată din frigider. Riscul este acela că atunci când se întâmplă asta, riscați ca aceasta să fie arsă la exterior, până ajunge interiorul să fie pătruns.

Grătarul trebuie curățat bine. Aruncați sare peste cărbuni

Aveți grijă ca grătarul să fie unul bine curățat și apoi bine încins. Rezultatul fă fi unul spectaculos și cu sigurață prietenii vă vor felicita pentru friptura gustăsă pe care ați gătit-o.

Grătarul se curăță mai întâi cu o perie de sârmă, după care se freacă puțin cu slănină și eventual ceapă. Carnea va prinde astfel un gust minunat și nu se va mai lipi pe grătar.

„Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească.

Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi constante dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.”, spune Chef Cristi Dobre, potrivit Adevărul.

Carnea trebuie tăiată subțire

Taiați carnea mai subțire pentru ca aceasta să fie pătrunsă mai bine. Este bine ca aceasta să aibă grosime 1 cm.

Pentru ca rezultatul final să fie fraged şi foarte aromat, bateți cu un ciocan special pentru fripturi, până ce bucata ajunge la jumătatea grosimii originale. Dacă veți unge grătarul încins cu ceapă sau usturoi veți vedea că friptura va căpăta un plus de aromă.

Lăsați carnea suficient pe grătar

Nu vă grăbiți atunci când gătiți carnea la grătar, mai ales dacă este vorba de carnea de porc sau vită. Aceasta se rumenește mai greu. Nici focul nu trebuie să fie puternic. În caz contrar, carnea se va arde. Nu o presați prea mult, pentru că se va usca prea repede. Nu va mai fi la fel de suculentă.

Evitați grăsimea în exces

Înainte de a așeza carnea pe grătar, scăpați de grăsime. Carnea se va afuma în momentul în care grăsimea va pica pe foc. Dacă totuși carnea este grasă, așezați-o câteva minute pe o plită, înainte de a o pune pe grătar.

Ordinea corectă de așezare a preparatelor pe grătar este următoarea:

  • porc
  • pui
  • mici
  • legume.

Curățați grătarul la final

Nu neglijați grătarul. După ce ați terminat cu el, trebuie să îl curățați, pentru a-l păstra mai mult timp. Resturile rămase pe grătar nu vor dispărea ca prin minune, așa că până la următorul, scăpați de ele, folosind o perie de curățat.

Carnea este bogată în proteine

Beneficiile cărnii

  • Veți avea piele, păr, unghii și vedere mai bune
  • Întărește sistemul imunitar
  • Susține dezvoltarea musculară
  • Îmbunătățește sănătatea creierului
  • Îmbunătătește digestia
  • Îmbunătește circulația sanguină
  • Protejează sănătatea inimii
  • Îmbunatățeste dezvoltarea fetușului

Beneficiile cărnii de pui

  • „Pierderea în greutate: Regimurile de slăbit ce includ proteine sunt eficiente deoarece elimină starea de foame. Mai multe studii au arătat că persoanele care aleg să consume piept de pui scad în greutate, după o perioadă.
  • Colesterol scăzut: Puiul are un număr scăzut de grăsimi saturate şi colesterol, chiar şi faţă de unele legume. Medicii recomandă consumul de peşte şi carne albă dacă există riscul unui colesterol crescut.
  • Tensiunea arterială ținută sub control: Carnea de pui poate ţine sub control tensiunea arterială, împreună cu legume, fructe şi alte produse fără grăsimi.
  • Reduce efectele răcelii: Există multe beneficii ale cărnii de pui. Însă, pe unul dintre ele ni-l amintim mulţi din copilărie. Ciorba de pui micşorează efectele răcelii. Grăsimea încălzită reduce simptome precum nasul înfundat şi gâtul dureros”, explică specialiștii

Carnea de pui se poate găti uşor şi rapid. Carnea de pui devine albă atunci când începe să fie gătită şi se rumeneşte în decurs de câteva minute.

Poate fi folosită cu oase ori fără. Putem tăia bucăţile de pui sau le putem folosi întregi. Aşa că, pe lângă beneficiile medicale, carnea de pui are avantajul că nu necesită timp prelungit de preparare”, explică nutriționiștii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.4 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *