Grătarul perfect are câteva secrete care țin atât de pregătirea cărnii, cât și de focul în sine. Pentru a avea o temperatură constantă la grătar și a găti carnea perfect, poate fi nevoie să apelezi la câteva trucuri. De ce se pune sare peste cărbunii încinși? Trucul care te scapă de multe probleme.
Indiferent că gătești pe grătar carne de pui, de porc, mici, cârnați sau pește, atunci când prepari fripturile, trebuie să ții cont de câteva aspecte. Dacă focul este prea puternic, riști să obții o friptură arsă și uscată la exterior, dar negătită la interior.
Citește și: Carnea care se pune prima dată pe grătar. Aceasta este ordinea corectă. Când se pun de fapt micii
De multe ori, atunci când punem carnea pe grătar, se întâmplă ca grăsimea să se scurgă peste cărbuni și să ia foc. Mulți oameni folosesc apă, bere sau vin pentru a stinge flacăra, însă există un alt ingredient util care poate fi folosit în acest scop.
Sarea face minuni atunci când este adăugată peste cărbunii încinși. Nu doar că grăsimea scursă de pe carne nu va mai lua foc, dar ajută și la păstrarea temperaturii cărbunilor. Acest detaliu este esențial pentru a găti carnea corespunzător și nu este recomandat să existe fluctuații de temperatură foarte mari.
Citește și: Cum faci cei mai buni mici la grătar. Secretul pentru cei mai suculenți și gustoși mici
Presară 1-2 mâini de sare grunjoasă peste cărbunii încinși, chiar înainte de a pune carnea. Sarea va absorbi și va menține căldura constantă, dar va crea și un strat protector între cărbuni și carne, astfel că nu se va mai face flacără.
După ce ai pus sare peste cărbuni, tot ce mai ai de făcut este să adaugi carnea. Aceasta trebuie să fie la temperatura camerei, nu direct din frigider. Scoatea carnea de la rece cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a o pune pe grătar. Dacă diferența de temperatură este prea mare, fibrele de carne se vor contracta și friptura va ieși tare și uscată.
Citește și: Cât se ține peștele pe grătar. Secretul pentru un preparat delicios
Pentru a obține o friptură fragedă, carnea ar trebui să fie marinată. Folosește condimentele preferate și un ingredient acid (poate fi vin sau zeamă de lămâie) pentru a prepara o marinadă în care să stea carnea cel puțin câteva ore înainte de a fi gătită. În acest fel, carnea va fi nu doar mai fragedă, ci și mai suculentă și mai aromată.