De ce se răsucesc frunzele la trandafiri. Ce se întâmplă de fapt cu florile tale și ce poți face, soluția care rezolvă problema

Ce este de făcut în această situație

Scris de: Daoud Andra

20 Sep. 2023

De ce se răsucesc frunzele la trandafiri. Ce se întâmplă de fapt cu florile tale și ce poți face, soluția care rezolvă problema

Trandafirii de grădină sunt unele dintre cele mai populare plante pentru exterior. Aceștia pot fi plantați sub formă de tufă în grădină sau în curte, iar florile lor spectaculoase și parfumate înfrumusețează orice spațiu. Pe cât sunt de frumoși, pe atât sunt de pretențioși trandafirii și există câteva semne atunci când au de suferit. De ce se răsucesc frunzele la trandafiri și ce este de făcut în această situație.

Ce înseamnă atunci când se răsucesc frunzele la trandafiri

Trandafirii plantați în curte au nevoie de îngrijire și atenție specifice pentru a înflori frumos. Pe lângă apă, soare și un sol bogat în substanțe nutritive, aceste flori trebuie să fie toaletate primăvara și vara, pentru a înflori frumos. Atunci când trandafirul suferă sau este atacat de dăunători, el nu mai înflorește. Cel mai ușor poți vedea pe frunze că trandafirului nu îi priește ceva.

Atunci când frunzele de trandafir se răsucesc, este un semn clar că planta este atacată de o anumită insectă. Simfitele, numite popular și muște cu ferăstrău sau viespi cu ferăstrău sunt responsabile pentru acest lucru. Acestea își depun ouăle pe plante, iar larvele lor, care seamănă cu cele de omizi, se hrănesc cu frunze până când devin adulte. Substanțele pe care le secretă aceste insecte fac ca frunzele de trandafiri să se onduleze și să capete acel aspect răsucit.

Citește și: Când se tund trandafirii, de fapt. Reguli esențiale de care să ții cont pentru flori bogate și sănătoase

De ce să răsucesc frunzele la trandafiri. Ce se întâmplă de fapt cu florile tale și ce poți face, soluția care rezolvă problema
Frunze răsucite la trandafiri

Cum combați insectele care atacă trandafirul

Nu doar musca/viespea cu ferăstrău reprezintă un pericol pentru tufele de trandafiri. Alte insecte care atacă frunzele și florile sunt: afidele (păduchii plantelor), acarienii, cicadele, albinele croitoare și diferite tipuri de viespi și păienjeni. Pentru a le combate, este nevoie să fie luate măsuri preventive, precum:

  • arături adânci toamna
  • strângerea și aruncarea resturilor vegetale
  • combaterea buruienilor
  • prășirea în timpul perioadei de vegetație
  • menținerea unei umidități ridicate
  • îndepărtarea lăstarilor afectați

Citește și: Cu ce să stropești toamna trandafirii. Trucul experților pentru o grădină de vis, vor arăta superb

Dacă totuși insectele ajung să atace planta, se pot aplica diverse soluții pentru a le combate. Puteți apela atât la insecticide din comerț, speciale pentru trandafiri, cât și la soluții naturale, făcute în casă. Bicarbonatul de sodiu, amestecat cu apă și săpun lichid poate fi de mare ajutor pentru a îndepărta insectele de pe trandafiri.

Se face un amestec din apă caldă, un plic de bicarbonat și câteva linguri de săpun lichid, pentru aderență, și se lasă la răcit. Se pune într-un recipient cu pulverizator și se aplică pe frunzele și florile afectate. Se poate reaplica amestecul o dată la câteva zile, până când insectele dispar complet. Soluția poate fi aplicată și cu rol preventiv.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *