De ce se sting luminile în avion la aterizare și decolare. Misterul a fost elucidat, motivul te va surprinde

Cu siguranță nu știai aceste lucruri
De ce se sting luminile în avion la aterizare și decolare. Misterul a fost elucidat, motivul te va surprinde

Toți cei care au zburat cel puțin o dată cu avionul țin minte că li s-a cerut să aibă obloanele ferestrelor deschise. Probabil că au crezut că sunt încurajați să admire priveliștea atât la decolare, cât și la aterizare, însă adevărul este cu totul altul. Această măsură este, de fapt, și una de siguranță, pentru că pasagerii pot observa, uitându-se pe geam, dacă există vreo problemă, de genul fumului sau materiale desprinse. O altă regulă pe care mulți au întâlnit-o, dar puțini i-au găsit explicație, este de ce se sting luminile la decolare și la aterizare. Află din rândurile următoare motivele acestei reguli și fii mai vigilent data viitoare când călătorești cu avionul.

De ce se sting luminile în avion

Regulile transportatorilor aerieni sunt unele strice, dar foarte necesare. Printre ele se numără menținerea obloanelor deschise, dar și stingerea luminilor la decolare și aterizare. Acestea sunt două dintre regulile internaționale de siguranță pentru pasageri. În timpul decolării și aterizării, ochii pasagerilor și ai echipajului de zbor trebuie să se adapteze rapid la schimbări, de la iluminarea interioară, la lumina naturală sau artificială a zilei sau a aeroportului. În cazul unei evacuări de urgență sau al unui incident la sol, pasagerii și echipajul trebuie să poată vedea în mod clar în afara aeronavei pentru a se putea orienta.

Prin stingerea luminilor în timpul acestor faze, denumite critice, ale zborului, pasagerii și echipajul se pot pregăti mai bine pentru eventualitatea unor situații de urgență, când este necesar să se vadă luminile de urgență sau să se utilizeze dispozitive de iluminare portabile. Luminile puternice în cabina aeronavei pot crea reflexii pe geamuri care ar putea afecta vizibilitatea pilotului sau a echipajului de zbor în timpul fazelor critice de decolare și aterizare. De asemenea, stingerea luminilor ajută și pasagerii să se concentreze mai bine asupra anunțurilor și procedurilor de siguranță prezentate de echipajul de zbor înainte de decolare și aterizare.

Sfaturi utile pentru călătoria cu avionul

Aviația comercială modernă este considerată una dintre cele mai sigure metode de transport disponibile în prezent. În ultimele decenii, industria aeronautică s-a dezvoltat considerabil în ceea ce privește siguranța, tehnologia și reglementările, ceea ce a condus la o scădere semnificativă a numărului de accidente și incidente aeriene. Cu toate acestea, nicio formă de transport nu este complet lipsită de riscuri, iar siguranța absolută nu poate fi garantată mereu.

În acest context, au fost elaborate mai multe sfaturi pentru călătoria cu avionul. În primul rând, citiți cu atenție literele mici de pe bilete, pentru a cunoaște mereu compania de transport cu care alegeți să călătoriți. Acest lucru vă ajută să știți ce facilități oferă fiecare companie de zbor. De asemenea, este recomandat să descărcați pe telefon aplicația companiei de zbor, pentru a fi la curent cu fiecare anunț. După încheierea călătoriei, o puteți șterge, dar asta dacă sunteți sigur că nu veți mai zbura cu această companie.

Un alt sfat este să ajungeți mai devreme la poarta de îmbacrcare. Aceasta începe cu circa 30 de minute înainte de zbor, iar ușile se închid cu 10 – 15 minute înainte de decolare. În cazul unor întârzieri sau anulări, cel mai bine ar fi să discutați cu agenții de la porțile de îmbarcare, decât să așteptați la coada formată în fața biroului de informații. De cele mai multe ori, cele mai importante detalii ajung mai degrabă la agenți, decât la ceilalți funcționari din aeroport.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *